SUSHI TAK NAPRAWDĘ POCHODZI… Z CHIN
Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą już z VI wieku z terytorium Chin. Tamto sushi różniło się jednak znacznie od tego, które znamy obecnie. Były to po prostu wypatroszone, posolone ryby, które dla konserwacji przekładano w beczce porcjami ugotowanego ryżu. Tak przechowywane długo utrzymywały świeżość. Dopiero kilka wieków później zaczęto ryż zalewać octem nadając potrawom sushi smak i kształt znany nam obecnie.
Podstawowe rodzaje sushi
Z biegiem czasu powstało wiele odmian sushi, których japońskie nazwy możecie spotkać w menu sushi barów. Nigiri sushi to plaster ryby położony na kulce ryżu. Maki to ryba zawinięta w ryż za pomocą glonu nori. W końcu sashimi to po prostu sama ryba bez ryżu. Co ciekawe w Japonii sushi nie tylko kojarzone jest z ryżem i rybą. W kompozycjach mogą pojawiać się różnego rodzaju warzywa, owoce, a nawet … słodycze !
Kultura jedzenia sushi
Sushi samo w sobie jest tak bogatą w smaki potrawą, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków. Używa się jedynie obowiązkowo marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz bardzo ostrej pasty z chrzanu japońskiego zwanego wasabi. Niektórzy jednak mają pewne problemy z jedzeniem na obiad lub kolację surowej ryby. Żeby dopełnić potrawę ciepłym posiłkiem można więc do sushi domówić znaną japońską zupę Miso. Bardzo dobra do popicia sushi jest japońska zielona herbata oprócz oczywiście słodkiego wina śliwkowego !
Jak przygotować sushi w domu ?
Aby posmakować sushi wcale nie trzeba wybierać się do drogiej restauracji. W supermarketach spożywczych można obecnie zakupić gotowe zestawy do wykonania sushi we własnym domu. Składają się one zazwyczaj z podstawowych składników takich jak : ryż, sos sojowy, pasta wasabi, marynowany imbir, mata do zwijania ryżu. Warto zaopatrzyć się również w przynajmniej jeden specjalny nóż, którym będziemy dzielić sushi na porcje. Trzeba pamiętać, że przygotowanie sushi w domu nie należy do łatwych czynności. Zanim pochwalimy się przed znajomymi swoimi osiągnięciami, popróbujmy kilka razy w domu przy pomocy dobrego poradnika.
Jak podawać sushi ?
W przypadku tej potrawy panuje zasada im prościej, tym lepiej. Do eleganckiego podania przygotowanego lub zakupionego sushi świetnie nadają się proste, płaskie, ceramiczne patery. Resztę zastawy dopełniają ceramiczne talerze, miseczki na sos, i oczywiście eleganckie pałeczki. Eleganckie zestawy do sushi można znaleźć na stronie http://www.orientdeco.pl/.
Szukaj
Koronkowe body- jak i do czego je nosić?
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mało która kobieta odważyłaby się wyjść na ulicę z widocznym elementem swojej bielizny. Obecnie panie w pełni świadomie de
Pożyczki bez weryfikacji dla każdej osoby
Uzyskanie pożyczki w sytuacji, w której ktoś ma problemy z finansami wcale nie musi być skazane na niepowodzenie. Oferta pożyczek, które
Łojotokowe zapalenie skóry – jak zwalczyć przykry problem zmian skórnych?
Łojotokowe zapalenie skóry to schorzenie, które wymaga leczenia. Brak podjęcia odpowiednich działań może skutkować przykrymi konsekwencjami. Dowie
Jak zapanować nad bałaganem w mieszkaniu?
Większość z nas ma wiele rzeczy w mieszkaniu. Niestety nadmiar przedmiotów nie służy porządkowi. W wielu przypadkach ludzie często sprzątają mieszkanie,
5 powodów, dla których warto stawiać na catering dietetyczny
Zamawianie cateringu staje się coraz popularniejszym zjawiskiem. Wynika to przede wszystkim z tego, że wiąże się z naprawdę dużą ilością korzyści dla nas, jak i