SUSHI TAK NAPRAWDĘ POCHODZI… Z CHIN
Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą już z VI wieku z terytorium Chin. Tamto sushi różniło się jednak znacznie od tego, które znamy obecnie. Były to po prostu wypatroszone, posolone ryby, które dla konserwacji przekładano w beczce porcjami ugotowanego ryżu. Tak przechowywane długo utrzymywały świeżość. Dopiero kilka wieków później zaczęto ryż zalewać octem nadając potrawom sushi smak i kształt znany nam obecnie.
Podstawowe rodzaje sushi
Z biegiem czasu powstało wiele odmian sushi, których japońskie nazwy możecie spotkać w menu sushi barów. Nigiri sushi to plaster ryby położony na kulce ryżu. Maki to ryba zawinięta w ryż za pomocą glonu nori. W końcu sashimi to po prostu sama ryba bez ryżu. Co ciekawe w Japonii sushi nie tylko kojarzone jest z ryżem i rybą. W kompozycjach mogą pojawiać się różnego rodzaju warzywa, owoce, a nawet … słodycze !
Kultura jedzenia sushi
Sushi samo w sobie jest tak bogatą w smaki potrawą, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków. Używa się jedynie obowiązkowo marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz bardzo ostrej pasty z chrzanu japońskiego zwanego wasabi. Niektórzy jednak mają pewne problemy z jedzeniem na obiad lub kolację surowej ryby. Żeby dopełnić potrawę ciepłym posiłkiem można więc do sushi domówić znaną japońską zupę Miso. Bardzo dobra do popicia sushi jest japońska zielona herbata oprócz oczywiście słodkiego wina śliwkowego !
Jak przygotować sushi w domu ?
Aby posmakować sushi wcale nie trzeba wybierać się do drogiej restauracji. W supermarketach spożywczych można obecnie zakupić gotowe zestawy do wykonania sushi we własnym domu. Składają się one zazwyczaj z podstawowych składników takich jak : ryż, sos sojowy, pasta wasabi, marynowany imbir, mata do zwijania ryżu. Warto zaopatrzyć się również w przynajmniej jeden specjalny nóż, którym będziemy dzielić sushi na porcje. Trzeba pamiętać, że przygotowanie sushi w domu nie należy do łatwych czynności. Zanim pochwalimy się przed znajomymi swoimi osiągnięciami, popróbujmy kilka razy w domu przy pomocy dobrego poradnika.
Jak podawać sushi ?
W przypadku tej potrawy panuje zasada im prościej, tym lepiej. Do eleganckiego podania przygotowanego lub zakupionego sushi świetnie nadają się proste, płaskie, ceramiczne patery. Resztę zastawy dopełniają ceramiczne talerze, miseczki na sos, i oczywiście eleganckie pałeczki. Eleganckie zestawy do sushi można znaleźć na stronie http://www.orientdeco.pl/.
Podobne artykuły:
DRUKUJ
Szukaj
Droga Mamo: przygotuj torbę do szpitala! Top niezbędników dla ciężarnych
Okres ciąży, porodu i połogu jest dla kobiety czasem wyjątkowym. Warto zmniejszyć do minimum stres i zadbać odpowiednio wcześniej o spakowanie torby do szpitala
USG piersi - kiedy powinno się je wykonywać?
USG piersi należy do podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki i wykrywania nowotworów piersi, zwłaszcza u młodych kobiet. Stosowane jest jak
Trening w idei slow life
Żyjemy coraz intensywniej, zatracając równowagę między tym, co jest dla nas dobre, a tym, co chcemy osiągnąć. Jeśli czujesz, że część twoich treningów nie daje
CCC – skargi i reklamacja. Krok po kroku
Zobacz nową kolekcję butów CCC na zimę, ale też poznaj zasady wymiany, zwrotu albo reklamacji w CCC. Skargi i roszczenia w razie stwierdzenia wady ma pra
Jakie perfumy Gucci wybrać?
Perfumy Gucci to eleganckie, a jednocześnie oryginalne zapachy. Polecane są kobietom, które lubią łamać stereotypy i poszukują nowoczesnych aromatów na co dzień