SUSHI TAK NAPRAWDĘ POCHODZI… Z CHIN

Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą już z VI wieku z terytorium Chin. Tamto sushi różniło się jednak znacznie od tego, które znamy obecnie. Były to po prostu wypatroszone, posolone ryby, które dla konserwacji przekładano w beczce porcjami ugotowanego ryżu. Tak przechowywane długo utrzymywały świeżość. Dopiero kilka wieków później zaczęto ryż zalewać octem nadając potrawom sushi smak i kształt znany nam obecnie.
Podstawowe rodzaje sushi
Z biegiem czasu powstało wiele odmian sushi, których japońskie nazwy możecie spotkać w menu sushi barów. Nigiri sushi to plaster ryby położony na kulce ryżu. Maki to ryba zawinięta w ryż za pomocą glonu nori. W końcu sashimi to po prostu sama ryba bez ryżu. Co ciekawe w Japonii sushi nie tylko kojarzone jest z ryżem i rybą. W kompozycjach mogą pojawiać się różnego rodzaju warzywa, owoce, a nawet … słodycze !
Kultura jedzenia sushi
Sushi samo w sobie jest tak bogatą w smaki potrawą, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków. Używa się jedynie obowiązkowo marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz bardzo ostrej pasty z chrzanu japońskiego zwanego wasabi. Niektórzy jednak mają pewne problemy z jedzeniem na obiad lub kolację surowej ryby. Żeby dopełnić potrawę ciepłym posiłkiem można więc do sushi domówić znaną japońską zupę Miso. Bardzo dobra do popicia sushi jest japońska zielona herbata oprócz oczywiście słodkiego wina śliwkowego !
Jak przygotować sushi w domu ?
Aby posmakować sushi wcale nie trzeba wybierać się do drogiej restauracji. W supermarketach spożywczych można obecnie zakupić gotowe zestawy do wykonania sushi we własnym domu. Składają się one zazwyczaj z podstawowych składników takich jak : ryż, sos sojowy, pasta wasabi, marynowany imbir, mata do zwijania ryżu. Warto zaopatrzyć się również w przynajmniej jeden specjalny nóż, którym będziemy dzielić sushi na porcje. Trzeba pamiętać, że przygotowanie sushi w domu nie należy do łatwych czynności. Zanim pochwalimy się przed znajomymi swoimi osiągnięciami, popróbujmy kilka razy w domu przy pomocy dobrego poradnika.
Jak podawać sushi ?
W przypadku tej potrawy panuje zasada im prościej, tym lepiej. Do eleganckiego podania przygotowanego lub zakupionego sushi świetnie nadają się proste, płaskie, ceramiczne patery. Resztę zastawy dopełniają ceramiczne talerze, miseczki na sos, i oczywiście eleganckie pałeczki. Eleganckie zestawy do sushi można znaleźć na stronie https://www.orientdeco.pl/.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szproty w sosie pomidorowym kcalPasta z makreli z majonezem kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Odtrucie alkoholowe Bielsko-Biała – jak wygląda stacjonarny detoks alkoholowy?
Każda faza rozwoju uzależnienia od alkoholu etylowego jest dla nałogowca niebezpieczna. Najbardziej nieprzyjemny i charakteryzujący się dotkliwymi objawami
Jakie sneakersy na lato 2022 wybrać?
Współczesne kobiety opierają się na sezonowej modzie i starają się być trendy. Są jednak takie rozwiązania, jak dobre buty, które zawsze s
Kot, który chadza własnymi ścieżkami - zwierzę dla Ciebie
Coraz częściej Polacy oraz Polki decydują się na posiadanie zwierząt domowych. Prym tutaj wiodą psy, ale nie ustępują im wcale koty. Trzymanie kota w do
Dwudniowa wycieczka z noclegiem na Dzikim Zachodzie
Lato to najbardziej wyczekiwana pora roku, niosąca obietnicę odpoczynku i naładowania baterii. To też idealny czas na dłuższe i krótsze wycieczki,
Olejowanie włosów - o czym należy pamiętać?
W dzisiejszych czasach kobiety (i nie tylko) dbają o swój wygląd. Dbanie o siebie to nie tylko regularne odwiedzanie salonu fryzjerskiego, ale także p