Antyoksydanty. Jakie są korzyści z ich spożywania ?

Czym są antyoksydanty ?
Inaczej nazywane są przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami. Ich zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. W organizmie panuje stan równowagi tzw. homeostaza. Gdy równowaga zostaje zachwiana poprzez znaczne natężenie wolnych rodników dochodzi do stresu oksydacyjnego. Antyoksydanty mają za zadanie zneutralizować nadmiar wolnych rodników za pomocą oddania jednego ze swych elektronów.
Dlaczego antyoksydanty są niezbędne do życia?
Gdyby nie było antyoksydantów komórki nie poradziły by sobie same z wolnymi rodnikami. A wolne rodniki odpowiadają za uszkodzenia białka, DNA i ścian komórek. Wolny rodnik poprzez atak na kod DNA komórki potrafi ją "przeprogramować" i doprowadzić do stanu zaprogramowanej śmierci tzw. apoptozy. Antyoksydant zabezpiecza nas przed utlenianiem takim jakim widzimy po przekrojeniu jabłka na połowę, gdzie po pewnym czasie pojawi się brunatny kolor, który jest właśnie wynikiem utleniania. U człowieka możemy to zaobserwować na skórze w postaci plam starczych pojawiających się w wieku podeszłym.
Jakie konsekwencje grożą nam z powodu braku antyoksydantów?
Trzeba zaznaczyć, że wolne rodniki atakują praktycznie wszystkie narządy. Choroby jakie wiążą się z brakiem przeciwutleniacza to nowotwory, Alzheimer, Parkinson, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, udar mózgu, astma, cukrzyca, nadciśnienie, zawał serca, miażdżyca, wrzody czy bezpłodność.
Skóra także nie pozostaje obojętna na działanie wolnych rodników. Osłabione włókna kolagenu powodują skłonność skóry do podrażnień, tworzą się głębokie zmarszczki, rozstępy i cellulit. Gojenie ran trwa znacznie dłużej. Powierzchownie widzimy to po wysychaniu i zmniejszonej elastyczności skóry.
Czego się wystrzegać:
- złego odżywiania ( smażone, tłuste, pizza, fast food, grillowane, chipsy, słodycze)
- produktów zawierających sztuczne barwniki i konserwanty
- długiego przebywania na słońcu
- picia alkoholu
- palenia papierosów
- zanieczyszczonego powietrza
- długotrwałych stanów stresowych
Rodzaje antyoksydantów:
- witaminy C i E ( najlepiej stosowane razem gdyż wit. C pozwala odbudować się wit. E)
- witamina A ( należy zażywać z umiarem, niepolecana palaczom)
- antocyjany
- flawonoidy
- beta-karoten
- procyjanidyny
- garbniki roślinne
- minerały (selen, cynk,mangan, miedź)
W jakim pożywieniu je znajdziemy:
- owoce ciemne (aronia, jagoda, jeżyna, borówka, czarna porzeczka, czerwone winogrona, żurawina)
- cytrusy
- warzywa (marchew, cebula, czosnek, czerwona kapusta, pietruszka, burak ćwikłowy)
- owoce morza
- orzechy
- szpinak
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii kapusta z kiełbasąIle kalorii ma sok z aronii
Ile kalorii ma pizza
mozzarella light kcal
Ile kalorii ma Surówka z kapusty pekińskiej
Banan kcal bez skórki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki kalorie
Ile kalorii ma makaron dwujajeczny
Wersja do druku
Szukaj
Czy faktycznie trzeba bać się gastroskopii?
Ze wszystkich możliwych badań można bez problemu wyróżnić takie, którego obawiają się wszyscy pacjenci – jest to gastroskopia. Powsze
Mikrodermabrazja - sposób na nieskazitelnie piękną skórę
Mechaniczne złuszczanie skóry przy pomocy kryształków diamentów pozwala pozbyć się martwego naskórka, co korzystnie wpływa na w
Jaka lampę stojącą wybrać do salonu?
Gdy wykańczamy i aranżujemy nasze wnętrza musimy skupić się na wielu detalach. Są jednak również elementy, bez których żadne pomieszczenie
Jak dbać o kosiarki i podkaszarki?
Do pielęgnacji ogrodu, a nawet przydomowego trawnika, potrzeba sporo narzędzi. Zdecydowanie najważniejsze są kosiarki oraz podkaszarki. Dzięki nim przystrz
Olej CBD na problemy ze snem i bezsennością
Miliony ludzi na całym świecie każdej nocy doświadczają problemów z zasypianiem, jakością snu czy bezsennością. W ostatnich latach wzrasta popul