Gotowanie bez soli
Dużo za dużo soli
Solimy praktycznie wszystko. Obecnie można nawet kupić czekoladę z solą. Jednak sól to prawdziwa biała śmierć i nawet, jeśli nasza waga leci w dół, to jednak za duże spożycie soli nam szkodzi. Oczywiście, co nie szkodzi natychmiast, jest niezauważalne. Jednak po dłuższym okresie nadużywania soli możemy się spodziewać zatrzymania wody w organizmie, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału i udaru, cukrzycy oraz otyłości, a także pogorszenia funkcjonowania nerek. Zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na sól wynosi około 5 gram, czyli 1 łyżeczka. Natomiast według badań solimy nawet o trzy razy za dużo. W końcu musi mieć to swoje konsekwencje.
Para zamiast soli
Sól znajduje się naturalnie w każdym produkcie, mięsie, warzywach i owocach. Najwięcej jej jest niestety w produktach przetworzonych. Dlatego zdrowe gotowanie polega na użyciu najbardziej naturalnych, najmniej przetworzonych składników oraz nie dodawanie soli w ogóle. Co jednak robić, jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do solenia i bez niej nic nie smakuje? Odpowiedzią jest gotowanie na parze. Służą do tego specjalne naczynia, w których odpowiednia budowa nie pozawala na uciekanie pary, przez co minimalna ilość wody wystarcza do ugotowania całego posiłku. Wtedy też nie trzeba solić, ponieważ naturalnie zawarty w składnikach potrawy sód, nie jest tracony, tak jakby to miało się stać podczas gotowania w wodzie.
Zioła dla zdrowszego smaku
Jeśli już nie używamy soli, a gotujemy na parze, doskonałym sposobem na wzmocnienie smaku i uczynienie potrawy jeszcze smaczniejszej i zdrowszej, jest użycie odpowiednich ziół i przypraw. To one potrafią wydobyć naturalny aromat i smak z potraw, tak jak nie potrafi zrobić tego sól. Warto korzystać ze świeżych ziół, a suszone rozgniatać w moździerzu. Zdrowe posiłki mogą też powstać z idealnego połączenia składników oraz konkretnych ziół i przypraw, jak na przykład przyprawienie kurczaka lub indyka tymiankiem, oregano, estragonem, curry, bazylią, czosnkiem, majerankiem, a wieprzowinę imbirem, chilli i kminkiem. Pomidory doskonale komponują się z bazylią, a ryby z gałką muszkatołową.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma indykWersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele