Rodzaje okapów kuchennych

Podstawowy podziała polega na tym, w jaki sposób okap działa. Urządzenie to może pełnić funkcję wyciągu lub pochłaniacza. W tym pierwszym przypadku okap jest podłączany do kanału wentylacyjnego i po przepuszczeniu powietrza przez filtry usuwa je na zewnątrz. W tym drugim wypadku powietrze po przefiltrowaniu, już oczyszczone, zostaje z powrotem wydmuchane do pomieszczenia.
Dalszy podział związany jest nie tylko z wyglądem okapu, ale i z jego funkcjonalnością. Rodzajów okapów jest tu wystarczająco dużo, by dobrać urządzenie do każdej kuchni. W mniejszych pomieszczeniach idealnie sprawdzać się będą niedrogie, kompaktowe okapy podszafkowe. Okapy szufladowe lub teleskopowe zadowolą te osoby, które pragną, aby urządzenie było zabudowane i niewidoczne. Jak sama nazwa wskazuje, powierzchnię pochłaniającą w tego rodzaju okapach można zwiększyć, wysuwając okap. Okapy kominowe są już bardziej dekoracyjne. Montowane przy ścianie, charakteryzują się pionowym kominem, maskującym rurę wyciągu. Jeszcze bardziej efektowne mogą być okapy wyspowe, montowane do sufitu i często ozdobione dodatkowymi ornamentami, ciekawe kolorystycznie, czasem upodobniane do żyrandoli. Stosowane są zazwyczaj na środku dużych kuchni. Spotkać się można też z takimi nazwami jak okapy blatowe, narożnikowe i ukośne – i tu one również wskazują na sposób ich umiejscowienia w kuchni lub wygląd.
Warto wiedzieć, że nie każdy okap może być pochłaniaczem, ale każdy może być wyciągiem. Istotna jest tu to, czy korzystają one z filtrów węglowych, pochłaniających brzydkie zapachy. Dodać też należy, że wszystkie okapy wyposażane są w filtry przeciwtłuszczowe, wykonywane z różnych materiałów. Może to być metal lub fizelina. W tym drugim przypadku korzystanie z okapu wiąże się z wymianą filtrów (podobnie jest z filtrami węglowymi), w tym pierwszym – wystarczy regularne mycie.
Artykuł napisany dzięki producentowi okapów kuchennych - firmie Toflesz (https://www.toflesz.com)
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Czy słonina jest zdrowaWersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu