Chrzan jest jednym z nieodÅ‚Ä…cznych elementów wielkanocnej tradycji – obecny w Å›wiÄ™conce symbolizuje siÅ‚Ä™ witalnÄ…, którÄ… ma nam zapewnić na caÅ‚y rok. Staropolski zwyczaj gÅ‚osi, że przed Å›wiÄ…tecznym Å›niadaniem należy spożyć go na czczo, a nastÄ™pnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać siÄ™ bezkarnie!


Wyrazisty smak
Chrzan swoim ostrym smakiem znakomicie podkreÅ›la charakter wielu potraw. Ciężko wyobrazić sobie półmisek pysznych, wielkanocnych wÄ™dlin nieposmarowanych delikatnie chrzanem. To nie byÅ‚oby to samo! Podobnie w przypadku ryby w galarecie i tradycyjnej biaÅ‚ej kieÅ‚basy – doprawione chrzanem smakujÄ… znacznie lepiej. JeÅ›li Wielkanoc, to także jaja, które czÄ™sto dekorujemy majonezem lub wÅ‚aÅ›nie chrzanem. Idealnie wkomponowuje siÄ™ on także w najróżniejszego rodzaju saÅ‚atki, które zyskujÄ… nie tylko na smaku, ale stajÄ… siÄ™ również o wiele bardziej aromatyczne. – Ten bardzo wyrazisty dodatek dodaje charakteru wielu przekÄ…skom i potrawom. JeÅ›li jednak nadmierna ostrość chrzanu przeszkadza nam, możemy postawić na jego Å‚agodniejszÄ… wersjÄ™, na przykÅ‚ad w postaci sosu chrzanowego, przygotowanego na bazie lekkiego majonezu z dodatkiem chrzanu i lubczyku – mówi Urszula Giża, ekspert z firmy Tarsmak, oferujÄ…cej tego rodzaju sosy. – Nadaje siÄ™ zarówno do przystawek, jak i daÅ„ głównych, na przykÅ‚ad do pieczonego schabu – dodaje.

Chrzan na zdrowie
ÅšwiÄ™ta to czas, kiedy przymykamy oko na kaloryczność potraw. Nie da siÄ™ jednak ukryć, że ciężkostrawne potrawy wielkanocne mogÄ… doskwierać naszym żoÅ‚Ä…dkom. Chrzan pobudza soki trawienne do pracy, pomaga przy wszelkich niestrawnoÅ›ciach, chroni przed zaparciami i zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu organizmu. Zawarty w nim olejek allilowy ma dziaÅ‚anie grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ludowa medycyna od wielu lat poleca spożywanie chrzanu, który poprzez rozgrzewanie naszego organizmu i wiÄ™kszÄ… ilość witamy C niż w cytrynie, jest użyteczny również przy zwalczaniu przeziÄ™bienia. Należy jednak pamiÄ™tać, by w spożywaniu chrzanu zachować umiar – nadmierne porcje mogÄ… uszkodzić bÅ‚ony Å›luzowe ukÅ‚adu pokarmowego.

Chrzanić, ale z głową!
Zwolennicy pikantnej kuchni ceniÄ… chrzan za charakterystyczny, wyrazisty smak. Dla osób preferujÄ…cych Å‚agodniejsze potrawy, bywa on czÄ™sto za ostry, a cieknÄ…ce Å‚zy i krÄ™cenie w nosie po jego spożyciu zniechÄ™cajÄ… do konsumpcji. JeÅ›li przyrzÄ…dzamy go samodzielnie, pamiÄ™tajmy, że możemy sprawić, by byÅ‚ delikatniejszy – wystarczy polanie wrzÄ…tkiem, a utraci na ostroÅ›ci. Nie powinniÅ›my go jednak gotować, gdyż wyzbywa siÄ™ on wtedy swych cennych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Jak pisaÅ‚ polski wieszcz Jan Brzechwa: A chrzan na to: „Wolne żarty, pÅ‚aczÄ™ tak, bo jestem tarty, lecz mi nie żal tego stanu, a Å‚zy wasze sÄ… do chrzanu”. W ciÄ…gu roku czÄ™stszym dodatkiem do naszych potraw jest keczup, majonez i musztarda. W ÅšwiÄ™ta Wielkiej Nocy warto jednak siÄ™gnąć po staropolski, tradycyjny chrzan. DziÄ™ki niemu potrawy stanÄ… siÄ™ o wiele smaczniejsze, a rano obudzimy siÄ™ bez bólu brzucha i poczucia ciężkoÅ›ci.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma musztarda
Ile kalorii ma flądra wędzona

Wersja do druku