Celiaklia jest schorzeniem układu pokarmowego, określanego również mianem choroby trzewnej. Polega ona na nietolerancji jelitowej produktów zawierających gluten.

Sam gluten to nic innego jak białko roślinne zawarte wziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owsie. Stanowią one głównypokarm , bez którego trudno się obejść. Dlatego istotne jest zapobieganienietolerancji glutenu, który do diety należy wprowadzać ostrożnie, aby uniknąćco ma na celu zapobieganie nieprawidłowej reakcjiorganizmu na ten składnik.

Dawniej i dziś

Aktualny schemat żywienia niemowląt zaleca stopniowe urozmaicenie dietymaluszków począwszy od piątego lub szóstego miesiąca życia. Niewielkie różnicewe wprowadzaniu nowych produktów spożywczych do jadłospisu dotyczą dziecikarmionych mlekiem modyfikowanych a dzieci karmionych naturalnie piersią, uktórych Światowa Organizacja Zdrowia poleca wyłączne karmienie piersią przezsześć miesięcy życia. Natomiast schemat żywienia niemowląt karmionych mieszankąprzewiduje wprowadzanie pierwszych nowości już po skończeniu czwartegomiesiąca. Jest to niezwykle istotne nie tylko dla zdrowego rozwoju dziecka, alerównież i dla ukształtowania w nim od najmłodszych lat wzorowych nawykówżywieniowych, a także zmniejszenia podatności na wystąpienie w późniejszymczasie alergii pokarmowej. Identycznie jest w przypadku wprowadzania produktówglutenowych. Dawniej sądzono, iż gluten lepiej wdrażać do diety niemowlakadopiero w dziesiątym miesiącu życia. Jednak obecnie zalecenia pediatrówzmieniły się w tym względzie.

Jak bezpiecznie wprowadzać gluten do diety?

Schemat żywienia niemowląt przewiduje obecnie sukcesywne dodawanieodpowiedniej ilości produktu glutenowego do mleka czy przecieru jarzynowego. Otym, kiedy dokładnie powinniśmy wprowadzić gluten do codziennego menu maluszkai w jakich ilościach, warto porozmawiać z lekarzem pediatrą. Najwcześniejgluten należy wprowadzać u niemowląt karmionych piersią, ponieważ już w piątymmiesiącu życia, gdyż mleko matki jest naturalną barierą ochronną. Natomiastdzieci karmione mlekiem modyfikowanym można zacząć oswajać z produktamiglutenowymi dopiero w szóstym miesiącu życia. Początkowa zalecana dawka glutenuto najczęściej 2-3 g na 100 ml posiłku raz dziennie.


Podobne artykuły:


DRUKUJ