Piernik czekoladowy
Spis treści
Autor
Magia Świąt jest zaklęta w smakach i zapachach. Przyprawy korzenne – goździki i cynamon, włoskie orzechy, miód, czekolada… Użyj wszystkich tych składników, by stworzyć najbardziej kojarzące się z Bożym Narodzeniem ciasto – piernik.

Piernik czekoladowy
• 350 g mąki
• 200 g cukru pudru
• 50 g cukru cynamonowego
• 150 g płynnego miodu lub melasy
• 100 g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
• 3 jajka
• 1 duża szczypta przyprawy do piernika
• szczypta soli i czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
• 150 g masła
• 5 łyżek mleka
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 duże garście suszonej żurawiny
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solą i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy je lnianą ściereczką – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Wersja do druku

Piernik czekoladowy
• 350 g mąki
• 200 g cukru pudru
• 50 g cukru cynamonowego
• 150 g płynnego miodu lub melasy
• 100 g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
• 3 jajka
• 1 duża szczypta przyprawy do piernika
• szczypta soli i czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
• 150 g masła
• 5 łyżek mleka
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 duże garście suszonej żurawiny
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solą i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy je lnianą ściereczką – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie