Magia ÅšwiÄ…t jest zaklÄ™ta w smakach i zapachach. Przyprawy korzenne – goździki i cynamon, wÅ‚oskie orzechy, miód, czekolada… Użyj wszystkich tych skÅ‚adników, by stworzyć najbardziej kojarzÄ…ce siÄ™ z Bożym Narodzeniem ciasto – piernik.

Piernik czekoladowy



•    350 g mÄ…ki
•    200 g cukru pudru
•    50 g cukru cynamonowego
•    150 g pÅ‚ynnego miodu lub melasy
•    100 g posiekanych orzechów wÅ‚oskich Å‚uskanych
•    3 jajka
•    1 duża szczypta przyprawy do piernika
•    szczypta soli i czarnego pieprzu
•    2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
•    Å‚yżeczka mielonego cynamonu i imbiru
•    150 g masÅ‚a
•    5 Å‚yżek mleka
•    100 g gorzkiej czekolady
•    2 duże garÅ›cie suszonej żurawiny


MÄ…kÄ™  przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solÄ… i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od biaÅ‚ek. Oddzielnie ucieramy masÅ‚o z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. ZmniejszajÄ…c obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasÄ™ i po jednym żółtku. MasÄ™ dodajemy do mÄ…ki. Dodajemy czekoladÄ™, orzechy, żurawinÄ™ i wlewamy mleko. CaÅ‚ość  dokÅ‚adnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite biaÅ‚ka. Delikatnie mieszamy i przekÅ‚adamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto bÄ™dzie caÅ‚kowicie wystudzone i owijamy je lnianÄ… Å›ciereczkÄ… – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczonÄ… czekoladÄ… lub lukrem.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku