Temperatura na dworze spada, potrzebujemy wiÄ™c wiÄ™kszej dawki energii. Zamiast jednak zwiÄ™kszać liczbÄ™ dostarczanych kalorii, lepiej siÄ™gnąć po potrawy rozgrzewajÄ…ce organizm. Oto propozycja dania, które dziÄ™ki odpowiednim dodatkom – zioÅ‚om, a także sosom z ostrÄ… paprykÄ… czy czosnkiem – rozgrzejÄ… nas od Å›rodka!

Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 100 g czarnych oliwek
- 200 g żółtego sera Gouda
- 200 g mÄ…ki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos czosnkowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii majÄ… oliwki
Ziołolecznictwo ludowe

Wersja do druku