Muffiny jabłkowo - żurawinowe
Spis treści
Autor
Jesień to czas, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Na straganach znajdziemy najróżniejsze gatunki tych smakowitych owoców. Jesień, to również czas zbiorów żurawiny. Warto więc połączyć te dwa smaki
i stworzyć z nich przepyszny, jesienny duet w postaci muffinów!

Muffiny jabłkowo - żurawinowe
Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
3 łyżki stołowe Amaretto (alternatywnie soku jabłkowego)
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
150 g masła
2 jajka
175 g jogurtu
125 g cukru
1 saszetka cukru waniliowego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka, np. cox orange
30 g orzechów włoskich
25 g Amarettini
12 papierowych foremek do muffinów
Polewa:
125 g cukru pudru (przesiany)
2-3 łyżki stołowe Amaretto (alternatywnie soku jabłkowego)
Wykonanie
1. Amaretto podgrzać. Dwie łyżki stołowe cranberries odłożyć do późniejszej dekoracji. Resztę żurawin zalać gorącym Amaretto. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka połączyć z jogurtem
i cukrem waniliowym. Dodać masło. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do wcześniej utworzonej masy. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć części ogryzka i drobno pokroić. Orzechy włoskie pokruszyć (zostawić część do dekoracji), a Amarettini przekroić na pół. Dodać cranberries, jabłka, orzechy włoskie i Amarettini do ciasta.
2. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Pozostawić, aby ostygły.
3. Cukier puder zmieszać z Amaretto. Umieścić na wierzchu muf finów, ozdobić cranberries
i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Czas przygotowania: 50 minut
Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 346 kcal / 1450 kJ
Białko: 4,8 g
Tłuszcz: 14,1 g
Węglowodany: 50 g
Wersja do druku

Muffiny jabłkowo - żurawinowe
Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
3 łyżki stołowe Amaretto (alternatywnie soku jabłkowego)
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
150 g masła
2 jajka
175 g jogurtu
125 g cukru
1 saszetka cukru waniliowego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka, np. cox orange
30 g orzechów włoskich
25 g Amarettini
12 papierowych foremek do muffinów
Polewa:
125 g cukru pudru (przesiany)
2-3 łyżki stołowe Amaretto (alternatywnie soku jabłkowego)
Wykonanie
1. Amaretto podgrzać. Dwie łyżki stołowe cranberries odłożyć do późniejszej dekoracji. Resztę żurawin zalać gorącym Amaretto. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka połączyć z jogurtem
i cukrem waniliowym. Dodać masło. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do wcześniej utworzonej masy. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć części ogryzka i drobno pokroić. Orzechy włoskie pokruszyć (zostawić część do dekoracji), a Amarettini przekroić na pół. Dodać cranberries, jabłka, orzechy włoskie i Amarettini do ciasta.
2. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Pozostawić, aby ostygły.
3. Cukier puder zmieszać z Amaretto. Umieścić na wierzchu muf finów, ozdobić cranberries
i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Czas przygotowania: 50 minut
Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 346 kcal / 1450 kJ
Białko: 4,8 g
Tłuszcz: 14,1 g
Węglowodany: 50 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Marmolada z jabłek kcalWersja do druku
Szukaj
Grecja -idealny kierunek na wakacje marzeń
Słoneczne plaże, bogata historia, malownicze wyspy oraz znakomita kuchnia ? to tylko niektóre powody, dla których Grecja co roku przyciąga miliony turystó
Korzyści korzystania z kołdry puchowej 200x220 cm
Kołdry puchowe wciąż są bardzo często kupowane przez użytkowników w różnym wieku. Mają mnóstwo zalet, które zapewniają zdro
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom