Jesień to czas, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Na straganach znajdziemy najróżniejsze gatunki tych smakowitych owoców. Jesień, to również czas zbiorów żurawiny. Warto więc połączyć te dwa smaki i stworzyć z nich przepyszny, jesienny duet w postaci muffinów!
Muffiny jabłkowo - żurawinowe
Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:

3 łyżki stołowe Amaretto (alternatywnie soku jabłkowego)
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
150 g masła
2 jajka
175 g jogurtu
125 g cukru
1 saszetka cukru waniliowego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka, np. cox orange
30 g orzechów włoskich
25 g Amarettini
12 papierowych foremek do muffinów

Polewa:
125 g cukru pudru (przesiany)
2-3 łyżki stołowe Amaretto (alternatywnie soku jabłkowego)

Wykonanie
1.    Amaretto podgrzać. Dwie łyżki stołowe cranberries odłożyć do późniejszej dekoracji. Resztę żurawin zalać gorącym Amaretto. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka połączyć z jogurtem
i cukrem waniliowym. Dodać masło. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do wcześniej utworzonej masy. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć części ogryzka i drobno pokroić. Orzechy włoskie pokruszyć (zostawić część do dekoracji), a Amarettini przekroić na pół. Dodać cranberries, jabłka, orzechy włoskie i Amarettini do ciasta.
2.    W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Pozostawić, aby ostygły.
3.    Cukier puder zmieszać z Amaretto. Umieścić na wierzchu muf finów, ozdobić cranberries
i pokruszonymi orzechami włoskimi.

Czas przygotowania: 50 minut

Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 346 kcal  / 1450 kJ
Białko: 4,8 g
Tłuszcz: 14,1 g
Węglowodany: 50 g


Podobne artykuły:


DRUKUJ