Z pięknej pomarańczowej dyni można nie tylko zrobić halloweenowe lampiony, ale też pyszne dania. Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

Na jesienny obiad proponujemy prostÄ… i smakowitÄ… zapiekankÄ™  z dodatkiem dyni i żółtym serem.
- Nie każdy ser żółty nadaje się do obróbki termicznej - niektóre rodzaje sera mogą pod wpływem wysokiej temperatury zmienić smak i zapach na gorszy. Do wszelkiego rodzaju zapiekanek i dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda (np. MSM Mońki).

Pod wpÅ‚ywem wysokiej temperatury dobrze siÄ™ topi i ciÄ…gnie - mówi Ewa PoliÅ„ska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w MoÅ„kach.  

Zapiekanka z dynią i serem żółtym
Składniki:
• brokuÅ‚
• bakÅ‚ażan
• 30 - 40 g miąższu dyni
• 3 - 4 pomidory
• 200 g sera żółtego Gouda MSM MoÅ„ki
• 2 Å‚yżki oliwy z oliwek
• Å›wieży tymianek
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Warzywa: bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi.
Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.
Smacznego!




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bakłażan

Wersja do druku