Nie masz ochoty na wielodaniowe posiłki? Przyrządź sałatkę z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami. Teraz, kiedy jest lato możesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw natury i bez trudu komponować dania z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Włączaj je do codziennych posiłków i dostarczaj organizmowi witamin.

Aby wzbogacić energetycznie sałatkę, bukiet warzyw skomponuj z grillowanym serem żółtym.

Korzystając z sezonu, warto przygotować sałatkę z fasolką szparagową, która zawiera wiele cennego błonnika, witamin i minerałów. Ma ona dobroczynny wpływ na kobiety w ciąży, ponieważ jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Jest bogata w białko oraz błonnik, który wiąże cząsteczki tłuszczu, obniżając skutecznie poziom cholesterolu. Jeśli zaś chodzi o ser żółty, to na grilla najlepiej dobrać odpowiedni jego rodzaj, aby się dobrze rozpuścił.
- Na grilla najlepiej wybierać sery holenderskie - są one twarde i pełnotłuste, posiadają zwartą strukturę, pozbawioną dziur, np. ser Gouda lub Morski MSM Mońki.
Przed grillowaniem kroimy ser w grubsze plastry i kÅ‚adziemy na specjalnych aluminiowych tackach na dobrze rozgrzanym ruszcie. To ochroni go przed Å›ciekaniem do żaru i przypaleniem. Ser pieczemy na ruszcie do momentu aż siÄ™ zarumieni i zrobi siÄ™ na nim twarda i chrupiÄ…ca skorupka. Tak zgrillowany jest doskonaÅ‚ym dodatkiem do rozmaitych daÅ„. WyÅ›mienicie zaÅ› smakuje w kompozycji ze Å›wieżymi warzywami i aromatycznymi zioÅ‚ami – mówi Ewa PoliÅ„ska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w MoÅ„kach.

Przepis na sałatkę z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej
- ser żółty Gouda MSM Mońki
- kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych
- sałata strzępiasta zielona
- sałata strzępiasta czerwona
- świeże zioła
Wykonanie:
Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillujemy kawałki sera. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidorki.
Całość mieszamy z fasolką szparagową i serem. Dodajemy świeże zioła, doprawiamy pieprzem i solą, na koniec skrapiamy oliwą.
Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma positrim
Ile kalorii ma sałata maslowa
Plaster cebuli kcal
Ile kalorii ma jajko gotowane

Wersja do druku