MogÄ… być sÅ‚odkie lub wytrawne, sÄ… proste w wykonaniu i smakujÄ… każdemu. NaleÅ›niki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszÅ‚o do codziennego menu w polskich domach. Jak wynika z analizy Foodpanda.pl - serwisu, dziÄ™ki któremu można zamawiać jedzenia online, najwiÄ™cej wariantów smakowych wystÄ™puje wÅ‚aÅ›nie w przypadku tej potrawy – wyróżnić można blisko 100 rodzajów naleÅ›ników.

Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów  – czerwone naleÅ›niki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.


Zielone naleśniki z kurczakiem

Potrzebne nam będą:
•    mÄ…ka (2,5 szklanki)
•    jajka (2 szt.)
•    mleko (1 szklanka)
•    masÅ‚o (2 Å‚yżki)
•    mrożony szpinak (50 dag)
•    szczypta soli
•    starta gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa
•    pierÅ› z kurczaka
•    ogórek
•    pomidor
•    ser feta


Przygotowanie:

Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy skÅ‚adniki na ciasto – mÄ…kÄ™, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W miÄ™dzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników. Doprawiamy do smaku solÄ… i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ… Z przygotowanego ciasta smażymy naleÅ›niki. Kurczaka kroimy na maÅ‚e kawaÅ‚ki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a nastÄ™pnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetÄ™ kroimy w kostkÄ™. Na każdego naleÅ›nika nakÅ‚adamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetÄ™. SkÅ‚adamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Do takich naleÅ›ników Å›wietnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.


Czerwone naleśniki jarosza
Potrzebne nam będą:

•    mÄ…ka (2,5 szklanki)
•    jajka (2 szt.)
•    woda (1 szkl.)
•    koncentrat pomidorowy (maÅ‚y)
•    szczypta soli
•    cebula
•    papryka czerwona (1 szt.)
•    pieczarki (30 dag)
•    puszka kukurydzy
•    Å¼Ã³Å‚ty ser (5 dag)
•    kostka bulionu warzywnego


Przygotowanie:

MÄ…kÄ™, jajka i koncentrat mieszamy. NastÄ™pnie dodajemy wodÄ™, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solÄ…. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleÅ›niki. W miÄ™dzyczasie kroimy wszystkie skÅ‚adniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulÄ™, dodajemy do niej pieczarki, potem  i odcedzonÄ… kukurydzÄ™. Zalewamy wodÄ…, dodajemy kostkÄ™ bulionowÄ… i dusimy, aż warzywa stanÄ… siÄ™ miÄ™kkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkÄ™ ser. Farsz studzimy, a nastÄ™pnie nakÅ‚adamy go na naleÅ›niki. Każdy chwilÄ™ podsmażamy.

Smacznego!




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Ile kalorii mają ogórki kiszone
Ile kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma jajko
Ile kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii ma pierÅ› z kurczaka
Ile kalorii ma ser feta
majonez kalorie łyżeczka
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka

Wersja do druku