Knedle szpinakowo-żurawinowe
Spis treści
Autor
Są kolorowe, zdrowe, smaczne, idealne na letnie obiady i kolacje z rodziną i przyjaciółmi, na co dzień i od święta i do tego wegetariańskie :) Prezentujemy przepis na knedle szpinakowo-żurawinowe. Smacznego!

Knedle szpinakowo-żurawinowe
Składniki dla 4 osób:
700 g młodego szpinaku
sól
60g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
300 g czerstwego białego chleba
2 cebule (ok. 100 g)
4 łyżki masła
150 ml mleka
pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 jajka (Klasa M)
1-2 łyżki bułki tartej
120 g sera gorgonzoli
12 listków szałwii
Wykonanie:
1. Oczyść i dokładnie umyj szpinak. Połowę wrzuć do gotującej się osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimną wodą, osącz na sitku, mocno odciśnij i posiekaj. Posiekaj grubo żurawinę amerykańską. Pokrój chleb w kostkę o boku 1 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
2. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim połowę cebuli. Dolej mleko i całość podgrzej. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć posiekany szpinak do mleka i zmiksuj go dokładnie przy pomocy malaksera. Przesyp chleb do miski, dodaj zmiksowany szpinak, 40 g żurawiny, jajka i bułkę tartą. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przykryj masę folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
3. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pokrój gorgonzolę na 8 równych kawałków. Z przygotowanej wcześniej masy uformuj zwilżonymi rękami 8 knedli. W każdym knedlu zrób zagłębienie, wciśnij w nie kawałek sera, zamknij otwór i wyrównaj okrągły kształt knedla. Gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 20 minut.
4. Pozostałą cebulę zeszklij na 1 łyżce rozpuszczonego masła. Dodaj pozostały szpinak i duś go pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W innym garnku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj listki szałwii oraz 20 g żurawiny amerykańskiej i całość smaż przez 1 minutę. Wyłów knedle szpinakowo-żurawinowe łyżką cedzakową i osącz je z wody. Podawaj od razu z duszonym szpinakiem i masłem szałwiowo-żurawinowym.
Czas przygotowania: ok. 45 minut (plus czas odpoczywania masy)
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 594 kcal / 2490 kJ
Białko: 23 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany: 57 g
Ile kalorii ma jajko
mleko łyżka kcal
Ile kalorii ma jajko gotowane
Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku
Wersja do druku

Knedle szpinakowo-żurawinowe
Składniki dla 4 osób:
700 g młodego szpinaku
sól
60g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
300 g czerstwego białego chleba
2 cebule (ok. 100 g)
4 łyżki masła
150 ml mleka
pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 jajka (Klasa M)
1-2 łyżki bułki tartej
120 g sera gorgonzoli
12 listków szałwii
Wykonanie:
1. Oczyść i dokładnie umyj szpinak. Połowę wrzuć do gotującej się osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimną wodą, osącz na sitku, mocno odciśnij i posiekaj. Posiekaj grubo żurawinę amerykańską. Pokrój chleb w kostkę o boku 1 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
2. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim połowę cebuli. Dolej mleko i całość podgrzej. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć posiekany szpinak do mleka i zmiksuj go dokładnie przy pomocy malaksera. Przesyp chleb do miski, dodaj zmiksowany szpinak, 40 g żurawiny, jajka i bułkę tartą. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przykryj masę folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
3. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pokrój gorgonzolę na 8 równych kawałków. Z przygotowanej wcześniej masy uformuj zwilżonymi rękami 8 knedli. W każdym knedlu zrób zagłębienie, wciśnij w nie kawałek sera, zamknij otwór i wyrównaj okrągły kształt knedla. Gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 20 minut.
4. Pozostałą cebulę zeszklij na 1 łyżce rozpuszczonego masła. Dodaj pozostały szpinak i duś go pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W innym garnku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj listki szałwii oraz 20 g żurawiny amerykańskiej i całość smaż przez 1 minutę. Wyłów knedle szpinakowo-żurawinowe łyżką cedzakową i osącz je z wody. Podawaj od razu z duszonym szpinakiem i masłem szałwiowo-żurawinowym.
Czas przygotowania: ok. 45 minut (plus czas odpoczywania masy)
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 594 kcal / 2490 kJ
Białko: 23 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany: 57 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma chleb żytniIle kalorii ma jajko
mleko łyżka kcal
Ile kalorii ma jajko gotowane
Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu