Wakacje to idealny czas na eksperymenty w kuchni, odkrywanie nowych smaków i talentów kulinarnych. Marka Grante zachęca nas do przygotowania lekkiego śniadania. Delikatny krem jogurtowy z migdałami, granatem i malinami przeniesie nas w krainę prawdziwej kulinarnej rozkoszy.


Kremowy deser z granatów

Warstwa musu malinowego, jogurtu naturalnego, kremu z granatów, owoców i chrupkiej góry
Składniki na 3 porcje:
Posypka:
¼ szklanki płatków owsianych
¼ szklanki płatków migdałowych
2 łyżki cukru
Przygotowanie: Na małym ogniu, na patelni teflonowej smażymy płatki owsiane z jedną łyżką cukru. Cały czas mieszamy tak aby płatki lub cukier się nie przypalił. Prażymy do momentu, aż całość nabierze złotego koloru. Tak samo postępujemy z płatkami migdałowymi. Po uprażeniu mieszamy płatki migdałowe z owsianymi i odstawiamy do wystygnięcia.


Warstwa malinowa:
1 szkl. malin (jeżeli używamy mrożonych - rozmrażamy)
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie: Maliny delikatnie ugniatamy i mieszamy z cukrem.

Warstwa jogurtowa:
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie: Jogurt mieszamy z cukrem i schładzamy.

Warstwa kremu z granatów:
1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szkl. śmietany kremówki
Pestki z 1/2 granata
2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka
Przygotowanie: Pestki granata i 2 łyżki cukru pudru umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu. Przecedzamy przez sitko tak aby uzyskać jedynie sok i miąższ a pozbyć się twardych pestek.
Studzimy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy jeszcze przez chwilę. W misce delikatnie mieszamy ubitą śmietanę, jogurt i ostudzony sok z granatów. Chłodzimy.

Warstwa owocowa:
1/2 szkl. malin
Pestki z 1/2 granata
W kieliszkach (pucharkach) układamy wszystkie warstwy. Zaczynamy od musu malinowego, następnie warstwa jogurtowa, krem z granatów, warstwa owocowa (czyli mieszanka pestek granatów i malin) a na końcu chrupiąca posypka.


Popijamy oczywiście sokiem z granatów Grante.
Smacznego!!


Podobne artykuły: