Trudno znaleźć drugie danie, które zrobiłoby taką karierę, jak pizza. Pomimo że wywodzi się z kręgów kuchni śródziemnomorskiej, dziś cieszy się ogromnym powodzeniem na wszystkich kontynentach. Choć z przyjemnością zjemy niemal każdy tego rodzaju placek, to jednak istnieją pizzerie, do których zawsze wyjątkowo chętnie wracamy. Dlaczego?

Ciasto to podstawa

Wielu wielbicieli pizzy twierdzi, że kluczem do jej wyÅ›mienitego smaku jest udane ciasto. Klasyczne powinno być cienkie, dobrze wypieczone, z brzegami zawiniÄ™tymi lekko ku górze. Kucharze, na co dzieÅ„ zajmujÄ…cy siÄ™ przygotowywaniem tego sÅ‚ynnego dania, potwierdzajÄ… – przyrzÄ…dzenie naprawdÄ™ smacznego ciasta wymaga wiedzy oraz wielu lat praktyki! Chociaż czÄ™sto strzegÄ… swych sekretnych sposobów jak oka w gÅ‚owie, czasem uda siÄ™ z nich co nieco wyciÄ…gnąć...
PodstawÄ… ciasta do pizzy jest wÅ‚oska mÄ…ka typu „00”, która niestety jest u nas trudno dostÄ™pna. Podobny efekt otrzymamy jednak mieszajÄ…c w odpowiednich proporcjach mÄ…kÄ™ tortowÄ… z mÄ…kÄ… pszennÄ…. Ważna jest też kolejność dodawania skÅ‚adników – najpierw wyroÅ›niÄ™ty zaczyn, dopiero potem sól, a na koÅ„cu oliwa.

Wyśmienite dodatki

Kolejnym nieodzownym elementem pizzy jest sos pomidorowy. Jego skÅ‚ad jest dość prosty – pomidory, oliwa, zioÅ‚a i przyprawy. Niestety, czÄ™sto sos, który otrzymujemy, przypomina raczej keczup lub gotowy koncentrat. Szefowie kuchni zalecajÄ… przygotowywanie sosu ze Å›wieżych pomidorów lub pomidorów z puszki, które miksujemy w blenderze, dodajÄ…c pozostaÅ‚e skÅ‚adniki.
Równie ważne sÄ… dodatki, które poÅ‚ożymy na pizzy. Przede wszystkim, powinny być Å›wieże i dobrej jakoÅ›ci – nie zakÅ‚adajmy, że na pizzy możemy poÅ‚ożyć wszystko, bo i tak posypiemy jÄ… serem i polejemy sosem. Z pewnoÅ›ciÄ… wyczujemy różnicÄ™ pomiÄ™dzy poÅ‚ożonymi na niej resztkami, a peÅ‚nowartoÅ›ciowym miÄ™sem, warzywami lub owocami morza.

Dobrze wypieczona

W warunkach domowych trudno jest przyrzÄ…dzić tradycyjnÄ… pizzÄ™ – powinna być ona pieczona w specjalnie do tego stworzonym piecu. JeÅ›li wiÄ™c mamy ochotÄ™ na klasycznÄ… przekÄ…skÄ™, wpiszmy w wyszukiwarkÄ™ internetowÄ… np. „pizza kielce” i znajdźmy pizzeriÄ™ w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.
DecydujÄ…c siÄ™ na samodzielne przyrzÄ…dzenie pizzy, pamiÄ™tajmy o pieczeniu jej w wysokiej temperaturze. Powinna ona wynosić minimum 200 stopni Celsjusza, a jeÅ›li mamy takÄ… możliwość – dolnÄ… grzaÅ‚kÄ™ piekarnika ustawmy nawet na 300 stopni (bÄ…dź maksymalnÄ… wartość). DziÄ™ki temu spód bÄ™dzie chrupiÄ…cy, a góra rozpÅ‚ywajÄ…ca siÄ™ w ustach. Smacznego!

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Ile kalorii ma pizza
mozzarella light kcal
Ile kalorii ma tort kawowy

Wersja do druku