Przepis na chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą
Spis treści
Autor Paweł Miłosz
Jest to niezwykle prosty przepis, bez zakwasu, z idealnie chrupką skórką.
Największy wysiłek przy jego produkcji to wyrobienie ciasta. Jest to jednak bardzo opłacalny wysiłek.

Składniki na 1 bochenek:
-szklanka mÄ…ki pszennej
-szklanka mąki pełnoziarnistej
-3/4 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-1/2 kostki drożdży
-mak
Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, Drożdże rozrób w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Przelej drożdże do mąki i rozrabiaj ciasto około 15 minut.
Na początku rób to w misce potem przełóż ciasto i rozrabiaj je na stolnicy.
Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie podsypuj za dużo mąki bo ciasto zrobi się jak glina. Aby ciasto nie kleiło się do rąk na początku możesz lekko posmarować ręce olejem. Możesz też często myć ręce. Gdy ciasto będzie już gładkie bez grudek, pęknięć odstaw je do miski na około godzinę przykrywając ściereczką.
Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie uformuj bochenek,posmaruj go wodą, posyp makiem i wypiekaj przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Blaszkę możesz wyłożyć papierem. Jeśli papier przylegnie do gotowego już bochenka możesz go posmarować ponownie wodą Gdy papier nasiąknie wodą odejdzie bez problemu. Bochenek możesz ponacinać by w czasie pieczenia wytworzyły się chrupiące pęknięcia.
Wersja do druku

Składniki na 1 bochenek:
-szklanka mÄ…ki pszennej
-szklanka mąki pełnoziarnistej
-3/4 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-1/2 kostki drożdży
-mak
Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, Drożdże rozrób w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Przelej drożdże do mąki i rozrabiaj ciasto około 15 minut.
Na początku rób to w misce potem przełóż ciasto i rozrabiaj je na stolnicy.
Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie podsypuj za dużo mąki bo ciasto zrobi się jak glina. Aby ciasto nie kleiło się do rąk na początku możesz lekko posmarować ręce olejem. Możesz też często myć ręce. Gdy ciasto będzie już gładkie bez grudek, pęknięć odstaw je do miski na około godzinę przykrywając ściereczką.
Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie uformuj bochenek,posmaruj go wodą, posyp makiem i wypiekaj przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Blaszkę możesz wyłożyć papierem. Jeśli papier przylegnie do gotowego już bochenka możesz go posmarować ponownie wodą Gdy papier nasiąknie wodą odejdzie bez problemu. Bochenek możesz ponacinać by w czasie pieczenia wytworzyły się chrupiące pęknięcia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Okulary ze straganu i chlorowana woda – wakacyjne grzechy, których oczy nie znoszÄ…
„Morza szum, ptaków Å›piew, zÅ‚ota plaża poÅ›ród drzew…” – to tylko jeden ze sposobów spÄ™dzenia wyjazdu wakacyjn
Rodzaje biustonoszy – jaki typ stanika wybrać dla siebie?
Tam uwiera, tam odstaje, po caÅ‚ym dniu noszenia pozostaje na skórze czerwony odcisk, a biust i tak nie zyskuje odpowiedniego wsparcia – wsz
Buty Bartek - jakie obuwie kupić własnym dzieciom?
Buty Bartek sÄ… podzielone na wersjÄ™ chÅ‚opiÄ™cÄ… oraz dziewczÄ™cÄ…. Tym samym rodzice mogÄ… wybrać dla swoich dzieci wysokiej klasy obuwie, które
Co powinno się kupić, by mieć kompletne łóżko sypialniane?
Ramy łóżek to duża inwestycja, zwłaszcza jeśli chcesz je wykorzystać w swojej sypialni. Nie chcesz kupować taniej ramy łóżka i później tego żałow
Chcesz rozpocząć suplementację kolagenu? Wybierz tabletki!
Jasno da siÄ™ zauważyć wyraźnie rosnÄ…ce zainteresowanie suplementacjÄ… kolagenu. Wynika to z faktu, że znacznie roÅ›nie również Å›wiadomość odnoÅ