Przygotowanie tego ciasta jest bÅ‚yskawiczne – a z talerzy znika jeszcze szybciej. Delikatne, lekkie i orzeźwiajÄ…ce w smaku maÅ‚e co nieco zachwyca wszystkich – niezależnie od wieku… To idealne ciasto na miÅ‚y poczÄ…tek dnia, na drugie Å›niadanie czy do popoÅ‚udniowej kawy. Jest bajecznie proste w przygotowaniu i nie może siÄ™ nie udać.

To pyszne, wilgotne ciasto pachnÄ…ce cytrynÄ… wiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ z dzieciÅ„stwem i piÄ™knÄ… pogodÄ… – czas przywoÅ‚ać wspomnienia! Ciasto jest soczyste i aromatyczne, ma przeÅ›liczny kolor i potrzeba bardzo dużo silnej woli, żeby nie zjeść go wprost po wyjÄ™ciu z piekarnika.

Ciasto cytrynowo-jogurtowe
SkÅ‚adniki:  
*340 g mąki, *2 łyżeczki proszku do pieczenia, *2 całe, duże jajka, *120 g cukru, *pół szklanki oleju, *300 g jogurtu naturalnego , *skórka z jednej cytryny, *4 łyżki soku z cytryny Limmi

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, a następnie dokładnie mieszamy. Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu, dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszając masę łyżką - aż stanie się gładka. Przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy lub kwadratowej blaszki. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do 170oC. Dla pewności sprawdźmy patyczkiem, czy jest gotowe. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

www.indexfood.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ciasto tortowe
Ile kalorii ma tort kawowy

Wersja do druku