Tarta z żółtym serem

I tak co roku w Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności, a zjawisko wciąż przybiera na sile. Zostań kreatywnym kucharzem, wymyślaj, eksperymentuj, inicjuj nowe dania – jednym słowem zagospodaruj produkty ze swojej lodówki. Przygotuj tartę z żółtym serem – danie, dzięki któremu połączysz różne składniki, a jednocześnie uzyskasz niepowtarzalny smak.
Tarta to kruchy placek, wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Ta prosta potrawa przywędrowała do nas z Francji i szybko stała się popularna w naszym kraju. A to głownie za sprawą swojej uniwersalności - można ją przygotowywać i podawać na rozmaite sposoby. Z racji tego, że przygotowanie tarty daje wiele możliwości kombinacji smakowych, można ją serwować jako danie obiadowe, przekąskę lub deser. Doskonale smakuje w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno.
– Przyrządzając tartę mamy szerokie pole do popisu. Możemy upiec tradycyjną, ale równie dobrze przygotować ją według własnego przepisu i wypełnić kruche ciasto dowolnymi składnikami. Aby szybko przygotować obiad wystarczy wykorzystać produkty, które mamy w lodówce i połączyć je z żółtym serem – sprawdzi się Gouda MSM Mońki, który dobrze się topi. W ten prosty i szybki sposób przygotujemy pożywny posiłek - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Tarta z żółtym serem
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Farsz:
3 duże cebule
100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
2 ząbki czosnku
1 szklanka tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
2 jajka
opakowanie pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, zioła prowansalskie
300 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka masła
świeża bazylia
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy boczek, do którego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość jeszcze chwilę podsmażamy. Ciasto rozwałkowujemy
i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut.
W osobnej miseczce mieszamy śmietankę i jajka, które doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczone, lekko ostudzone ciasto wykładamy połowę szklanki tartego sera żółtego oraz usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem. Zalewamy śmietaną z jajkami. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy listkami bazylii.
Całość posypujemy resztą sera. Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika, pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Podajemy jak lekko przestygnie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma positrimIle kalorii ma jajko
Ile kalorii ma szczupak faszerowany
Wersja do druku
Szukaj
Zmysłoterapia – Dobrostan: zrób dla siebie coś dobrego
Świat pędzi. Powiadomienia rozbrzmiewają w telefonie zanim jeszcze otworzymy oczy, w pracy czekają wyzwania, a w domu lista zadań wydaje się nie mieć ko
Regeneracja i anti-aging w jesiennej rutynie. Duet: retinol plus fotoprotekcja
kładnik aktywny numer jeden w jesiennej pielęgnacji to zdecydowanie retinol. Ze względu na fenomenalne właściwości regenerujące, odmładzające i no
Jak zmienia się skóra po czterdziestce i co to oznacza dla makijażu?
Czterdziestka to moment, w którym wiele kobiet zauważa, że ich skóra zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jedynie o widoczne zmarszczki, ale o sub
Zdrowy kręgosłup krok po kroku ? ćwiczenia, które warto dodać do codziennej rutyny
Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej ? przed komputerem, w samochodzie czy na kanapie. Niestety, taka statyczna postawa sprawia, że nasz kręgos
Jak urozmaicić smak kawy?
Kawa towarzyszy nam każdego dnia, jednak czasem może stać się monotonna. Zastanawiasz się, jak dodać jej nieco nowego charakteru i sprawić, by każda fil




