Świąteczny pasztet z indyka

Świąteczny pasztet z indyka
czas przygotowania: 90 minut
ilość porcji: 7-9
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z indyka
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 Bulionetka Domowa Knorr
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 jaja
- 250 g podgardla
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 listki laurowe
- 3 łyżki cukru
- po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso z indyka, podgardle oraz wątróbki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj wino z cukrem i namocz w nim żurawinę.
2. Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój. Następnie podsmaż warzywa na oleju. Dodaj do warzyw listki laurowe oraz ziarna ziela i pieprzu. Dodaj mięso z indyka i smaż jeszcze chwilę. Całość zalej około trzema szklankami wody, dodaj bulionetkę i zagotuj. Duś do miękkości, a następnie ostudź.
3. Pokrój cebulę w piórka. Oprószoną mąką wątróbkę usmaż wraz z cebulą. Podgardle ugotuj w niewielkiej ilości wody.
4. Wszystkie rodzaje mięs wraz z warzywami zmiel w maszynce do mięsa. Wbij jajka, dodaj do smaku sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
5. Żurawinę odcedź z wina, oprósz mąką i wymieszaj z masą mięsną.
6. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę i piecz w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Rada: Aby urozmaicić świąteczny pasztet, farsz można wymieszać np. z grzybami, suszonymi pomidorami czy choćby z suszoną śliwką. Dzięki temu każdy kawałek pasztetu może mieć inny smak.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma szczupak faszerowanyWersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu