Świątecznych pomysłów na dania ciąg dalszy. Dziś przedstawiamy pomysły na sosy, które będą idealnym dodatkiem do wielkanocnych dań. Zobaczcie jak przygotować sos chrzanowy i sos ze śliwek.

Sos ze śliwek
czas przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 3-5

Składniki:
- 2/3 szklanki powideł śliwkowych
- 200 g suszonych śliwek
- 1 opakowanie Sosu do pieczenia ciemnego Knorr
- 300 g majonezu
- 50 g tartego chrzanu
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml wody
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Pokrój w paski suszone śliwki, dodaj wodę, powidła, wino i duś około pięciu minut.
2. Połącz sos Knorr z wodą i dodaj do śliwek. Duś, aż sos zgęstnieje.
3. Odstaw sos do wychłodzenia, następnie dodaj majonez, chrzan i pietruszkę.

Rada: Sos śliwkowy może być ciekawą alternatywą dla sosów jajecznych często goszczących na świątecznych stołach. Dodatek chrzanu, symbolu Wielkanocy, nada mu nieco ostrości. Znakomicie będzie pasował do świątecznych mięs oraz jaj.

Sos z dodatkiem chrzanu
czas przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 3-5

Składniki:
- 2 łyżki chrzanu
- Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr
- woda
- pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:
1. Kostkę rosołową rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody.
2. Powoli dodawaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr, aż zacznie gęstnieć.
3. Podgrzewaj całość około minuty, następnie dodaj cukier, pieprz do smaku oraz dwie łyżki startego chrzanu.
Rada: Jeśli przygotowując sos, zrobiły się nam grudki i chcemy się ich pozbyć, to rozwiązanie zależy od rodzaju sosu. W przypadku gładkiego sosu (bez żadnych dodatków) sprawa jest dość prosta - wystarczy przecedzić go lub zmiksować. Problem pojawia się, gdy w sosie mamy np. kawałki grzybów. Wówczas należy przecedzić sos, umyć grzyby pod zimną wodą i usunąć grudki.


Podobne artykuły: