Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić?

Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową.

Składniki:
- kości wędzone od schabu                  ½ kg
- marchew                                                1 średnia szt.
- seler                                                       ½ średniej szt.
- woda                                                      2,5 l
- liść laurowy                                           3 szt.
- ziele angielskie                                     5-6 ziarnek
- chrzan                                                    1 mały słoiczek
- śmietana kwaśna 18%                        300 ml
- mąka                                                      1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- czosnek                                                  3 ząbki
- biała kiełbasa surowa                          ½ kg
- jajka ugotowane na twardo


Przygotowanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.


Podobne artykuły: