Zanim drzewa okryją się zielenią, a łąki kolorowymi kwiatami, można cieszyć się słodkimi wiosennymi ciastami czy deserami. Radosne barwy i kwiatowe wzory na domowych wypiekach to doskonały sposób na powitanie utęsknionej pory roku. Do ich przygotowania idealnie sprawdzą się herbatniki Petit Beurre kakaowe Jutrzenki.
Sernik waniliowo – śmietankowy na kakaowych herbatnikach
Składniki:


Spód:
-200g kakaowych herbatników Petit Beurre kakowe Jutrzenka (2 opakowania)
-60g masła

Masa serowa:
-1 kg gotowego sera na sernik
-1 szklanka cukru
-3 łyżki mąki
-2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
-4 jajka
-3/4 szklanki śmietany 18%
-2 laski wanilii

Wierzch:
-250g serka mascarpone
-250g schłodzonej śmietanki kremówki
-4-5 łyżeczek cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Spód:

1. Masło roztopić.
2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa:
1. Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.
2. Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.
3. Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230oC. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 60 minut.
4. Sernik po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
1. Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i ozdobić nią wierzch sernika.






Podobne artykuły: