Żurek staropolski
Spis treści
Autor
Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.

Składniki:
- kości wędzone od schabu - ½ kg
- marchew - 1 średnia szt.
- seler - ½ średniej szt.
- woda - ok. 2,5l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 5-6 ziarnek
- gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
- śmietana kwaśna 18% - 300ml
- sól, pieprz do smaku
- czosnek - 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa - ½ kg
- jajka ugotowane na twardo
- Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Smacznego!
Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla
Wersja do druku

Składniki:
- kości wędzone od schabu - ½ kg
- marchew - 1 średnia szt.
- seler - ½ średniej szt.
- woda - ok. 2,5l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 5-6 ziarnek
- gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
- śmietana kwaśna 18% - 300ml
- sól, pieprz do smaku
- czosnek - 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa - ½ kg
- jajka ugotowane na twardo
- Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Smacznego!
Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kiełbasa zwyczajnaIle kalorii ma kiełbasa z grilla
Wersja do druku
Szukaj
Wstęp do Świata Warszawskich Biur Detektywistycznych
W sercu Polski, w tętniącej życiem Warszawie, działają liczne biura detektywistyczne, które oferują swoje usługi mieszkańcom miasta i okolic. Jed
Jak prawidłowo dbać o drogi oddechowe?
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie człowieka bez tlenu. Potrzebuje go prawie połowa procesów komórkowych. Ponieważ organizm nie potrafi go
Jak skutecznie oddzielić swój ogród od świata zewnętrznego? Osłony ogrodzeniowe to sprawdzony sposób!
Dom z ogrodem to spełnienie marzeń wielu z nas. To przestrzeń, w której chcemy czuć się swobodnie i bezpiecznie. Aby tak było, warto zadbać o odpo
Pogoń za Samsungiem: najpopularniejsze lodówki na koniec 2023 roku
Na stronach porównywarki cenowej E-Katalog znajduje się ponad 900 modeli lodówek dostępnych do zamówienia w sklepach internetowych w Polsce. Analiza prefer
Piękne i zadbane paznokcie - modne warianty stylizacji!
Kompleksowa pielęgnacja ciała obejmuje nie tylko twarz oraz włosy, ale również dłonie, na które często zwracamy szczególną uwagę. Z