Białą kiełbasę w barszczu, w polskiej kuchni podaje się zazwyczaj na Wielkanoc. Czas to zmienić. Przygotowaliśmy dla was makaronową ucztę na ostro. Propozycja nie do odrzucenia. Idealnie pasuje do innych tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy!


Fot.Międzybrodzki Makaron

Składniki:
- 250g makaronu Międzybrodzki wstążki
- 250g surowej białej kiełbasy
- 2 Å‚yżki oleju                                                                                   
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 300 ml sÅ‚odkiej Å›mietany 18%                                                    
- sól, cukier do smaku
- 3 jajka ugotowane na twardo                                              
- natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:
1.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie,  nastÄ™pnie hartujemy go i odcedzamy.
2.   Podsmażamy biaÅ‚Ä… kieÅ‚basÄ™ na zÅ‚oty kolor. Dodajemy odrobinÄ™ wody,  przykrywamy
      pokrywkÄ… i podduszamy 10 minut.
3.   ÅšmietanÄ™ Å‚Ä…czymy z chrzanem. W nastÄ™pnej kolejnoÅ›ci doprawiamy solÄ… i odrobinÄ… cukru.
      Doprowadzamy do wrzenia.
4.   Makaron wykÅ‚adamy na talerz. CaÅ‚ość polewamy sosem. Na wierzch kÅ‚adziemy pokrojonÄ… w grube    
      plasterki biaÅ‚Ä… kieÅ‚basÄ™ i jajko pokrojone w czÄ…stki.
5.   Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.

Smacznego!



Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Werthers Original kcal

Wersja do druku