Dobry serniczek to ciasto, które bardzo czÄ™sto goÅ›ci na polskich stoÅ‚ach. Znaleźć można wiele różnych przepisów, my podajemy prosty i szybki w wykonaniu – idealny do popoÅ‚udniowej kawy.

Nawet jeśli nie jesteś świetną kucharką to śmiało możesz spróbować zrobić to właśnie ciasto. Kruchy spód sprawia, że ciasto nie będzie zakalcem, zaś serowe nadzienie jest niezwykle proste do wykonania. Jedyną trudnością (jeśli można to tak nazwać) jest dopilnowanie, aby nasze pyszności się nie przypaliły.

Sernik pod pierzynkÄ…
Ciasto:
Składniki:

13 dag masła
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mÄ…ki
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie wykładamy na blachę, pamiętając o wyłożeniu brzegów. Powinna być to cienka warstwa.

Ser:
1 kg sera (może być gotowy, zmielony dostępny w sklepach)
6 żółtek
1 1/3 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe (najlepiej w wersji bez cukru)
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju
Cukier waniliowy
Zapach cytrynowy (może być inny – wedÅ‚ug uznania)
Ok. 20 dag kokosów
Żółtka ucieramy z cukrem (zwykłym i waniliowym) i olejem. Dodajemy ser z wiaderka (najlepiej partiami). Budyń rozrabiamy z zimnym mlekiem i wlewamy do sera, a następnie mieszamy łyżką (nie miksujemy). Wylewamy na ciasto. Nie przestraszcie się, gdyż masa serowa będzie bardzo rzadka, tak jednak musi być.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180-200 stopni. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Dodajemy do niej 4 łyżki cukru. 10 minut przed końcem pieczenia kładziemy pianę na ciasto i posypujemy kokosami.
MiÄ™dzy masÄ™ serowÄ… a pierzynkÄ™ z biaÅ‚ek można poÅ‚ożyć warstwÄ™ owoców – brzoskwiÅ„, truskawek czy innych – najlepiej również 10 minut przed koÅ„cem pieczenia.
Bardzo dobrze smakuje również lekka polewa smakowa.
Smacznego !!!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kotlet mielony
Actimel Truskawkowy kcal

Wersja do druku