Chlebki owocowo-żurawinowe
Spis treści
Autor
Miód, dzięki naturalnej słodyczy, z powodzeniem może zastąpić cukier, np. w rozgrzewającej herbacie. Równie dobrze nadaje się do ciast, takich jak pierniki, dzięki czemu mają one charakterystyczny smak i zapach. Najlepiej jednak komponuje się z pieczywem: jako jego składnik, albo jedynie dodatek do smarowania.

Chlebki owocowo-żurawinowe
Składniki (4 sztuki):
50 gr orzechów włoskich
50 gr migdałów bez skórki
50 gr orzechów laskowych
2 łyżki cukru
150 gr całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
2 szczypty mielonych kwiatów gałki muszkatołowej
2 szczypty mielonego kardamonu
1 szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego
120 gr płynnego miodu
1 łyżka wody
2 łyżki syropu z agawy
80 gr mąki
2 szczypty proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao
Dodatkowo:
125 gr przesianego cukru pudru
2-3 łyżki rumu (lub soku)
Kilka suszonych żurawin do dekoracji
Przygotowanie:
1. Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i krótko karmelizujemy. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym mielimy delikatnie w młynku elektrycznym.
2. Orzechy, cranberry, przyprawy i cukier waniliowy mieszamy w misce.
3. Miód i wodę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając. Następnie zalewamy miksturą mieszankę orzechowo-żurawinową, dodając syrop z agawy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy żurawinowo-orzechowej.
4. Przygotowujemy 4 prostokątne foremki do pieczenia (8x7 cm, wys. 5cm) i smarujemy je po wewnętrznej stronie masłem. Nakładamy ciasto bardzo dokładnie, aby nie powstały puste przestrzenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C (piekarnik gazowy: poziom 3-4/ termoobieg: 180°C) i pieczemy około 20 minut. Natychmiast po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie zawijamy w folię i odkładamy na 1 – 2 dni.
5. Cukier puder rozpuszczamy w rumie tak, aby wytworzyła się polewa. Smarujemy nią chlebki i dekorujemy żurawiną.
Czas przygotowania: 45 minut + 1-2 dni
Wartość odżywcza (1 sztuka):
Wartość energetyczna: 457 kcal / 1910 kJ
Białko: 8,2 gr
Tłuszcz: 23,1 gr
Węglowodany: 53 gr
Ile kalorii ma miód
Ile kalorii mają orzechy w czekoladzie wedla
Ile kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii ma wino czerwone
Ile kalorii mają kotlety mielone
Suszone śliwki odchudzanie
Ile kalorii ma jajko gotowane
Wersja do druku

Chlebki owocowo-żurawinowe
Składniki (4 sztuki):
50 gr orzechów włoskich
50 gr migdałów bez skórki
50 gr orzechów laskowych
2 łyżki cukru
150 gr całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
2 szczypty mielonych kwiatów gałki muszkatołowej
2 szczypty mielonego kardamonu
1 szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego
120 gr płynnego miodu
1 łyżka wody
2 łyżki syropu z agawy
80 gr mąki
2 szczypty proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao
Dodatkowo:
125 gr przesianego cukru pudru
2-3 łyżki rumu (lub soku)
Kilka suszonych żurawin do dekoracji
Przygotowanie:
1. Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i krótko karmelizujemy. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym mielimy delikatnie w młynku elektrycznym.
2. Orzechy, cranberry, przyprawy i cukier waniliowy mieszamy w misce.
3. Miód i wodę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając. Następnie zalewamy miksturą mieszankę orzechowo-żurawinową, dodając syrop z agawy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy żurawinowo-orzechowej.
4. Przygotowujemy 4 prostokątne foremki do pieczenia (8x7 cm, wys. 5cm) i smarujemy je po wewnętrznej stronie masłem. Nakładamy ciasto bardzo dokładnie, aby nie powstały puste przestrzenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C (piekarnik gazowy: poziom 3-4/ termoobieg: 180°C) i pieczemy około 20 minut. Natychmiast po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie zawijamy w folię i odkładamy na 1 – 2 dni.
5. Cukier puder rozpuszczamy w rumie tak, aby wytworzyła się polewa. Smarujemy nią chlebki i dekorujemy żurawiną.
Czas przygotowania: 45 minut + 1-2 dni
Wartość odżywcza (1 sztuka):
Wartość energetyczna: 457 kcal / 1910 kJ
Białko: 8,2 gr
Tłuszcz: 23,1 gr
Węglowodany: 53 gr
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kakao z mlekiemIle kalorii ma miód
Ile kalorii mają orzechy w czekoladzie wedla
Ile kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii ma wino czerwone
Ile kalorii mają kotlety mielone
Suszone śliwki odchudzanie
Ile kalorii ma jajko gotowane
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu