ImponujÄ…cy, wykwintny, a zarazem pyszny – tort schwardzwaldzki zachwyca zawsze wtedy, kiedy pojawia siÄ™ jako główny deser. Niemiecki przysmak, którego historia siÄ™ga niespeÅ‚na stu lat, szybko staÅ‚ siÄ™ kluczowÄ… atrakcjÄ… ważnych uroczystoÅ›ci. W czym tkwi sekret tej kremowo-wiÅ›niowej doskonaÅ‚oÅ›ci i dlaczego tort ze Schwarzwaldu sprawdzi siÄ™ w Nowy Rok?

BÅ‚yskawiczny tort schwardzwaldzki
Składniki:
•    Gotowe spody tortowe ciemne Dahli
•    tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkÄ™)
•    750 ml Å›mietany 30%
•    1 opakowanie mrożonych wiÅ›ni 400 gramów
•    2 Å‚yżki cukru pudru
•    3-4 Å‚yżeczki żelatyny

Wykonanie:
1)    WiÅ›nie rozmrażamy i odcedzamy.
2)    Rozpuszczamy 1 tabliczkÄ™ czekolady poÅ‚amanÄ… na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na okoÅ‚o 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na maÅ‚ym ogniu.
3)    Odstawiamy czekoladÄ™, żeby trochÄ™ przestygÅ‚a.
4)    Å»elatynÄ™ rozpuszczamy w maÅ‚ej iloÅ›ci zimnej wody i odstawiamy do napÄ™cznienia.
5)    ÅšmietanÄ™ wlewamy do miski i ubijamy jÄ… na sztywno.
6)    Jak zacznie siÄ™ ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a nastÄ™pnie, również powoli, wlewamy rozpuszczonÄ… czekoladÄ™.
7)    NapÄ™czniaÅ‚Ä… żelatynÄ™ rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepÅ‚Ä… wlewamy do masy. Szybko miksujemy. MasÄ™ kÅ‚adziemy od razu na ciasto lub, jeÅ›li wyjdzie jeszcze trochÄ™ niegÄ™sta, wstawiamy jÄ… do lodówki na 10-15 minut, by zgÄ™stniaÅ‚a.
8)    Dwa spody tortowe smarujemy masÄ… i wykÅ‚adamy je odcedzonymi wczeÅ›niej wiÅ›niami.
9)    Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samÄ… masÄ… i posypujemy caÅ‚ość potartÄ… czekoladÄ….
10)    Wierzch dekorujemy bezami Åšnieżynkami Dan Cake i wiÅ›niami.
Smacznego!
Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Król deserów
Przepis na tort schwardzwaldzki dotarÅ‚ do Polski z Niemiec. Kwestia jego dokÅ‚adnego pochodzenia nie jest jednak dla historyków Å‚atwa do ustalenia. Nazwa tortu prawdopodobnie wywodzi siÄ™ stÄ…d, że jednym z jego skÅ‚adników jest Schwarzwälder Kirschwasser – destylowany z wiÅ›ni likier ze Schwarzwaldu. To jednak nie wyklucza tego, że idea tortu mogÅ‚a narodzić siÄ™ w Schwarzwaldzie, by móc ewoluować w pozostaÅ‚ych częściach Niemiec. Współczesna forma tortu przyjęła siÄ™ w 1915 roku, kiedy Josef Keller, cukiernik z Bad Godesberg, zaserwowaÅ‚ go w sÅ‚ynnej kawiarni Café Agner. Od tego czasu tort schwardzwaldzki stawaÅ‚ siÄ™ coraz bardziej rozpoznawalny w Niemczech – w 1934 roku zostaÅ‚ wspomniany w literaturze, by 15 lat później zająć 13. miejsce w rankingu najbardziej rozpoznawalnych tortów niemieckich, i wtedy usÅ‚yszaÅ‚ o nim caÅ‚y Å›wiat.

Wyśniona kombinacja biszkoptu, kremu i wiśni
Sekret tortu schwardzwaldzkiego tkwi nie tylko w jego niewyjaśnionej historii, ale i w kombinacji jego składników. Ucztę dla podniebienia zapowiada puszysty biszkopt, który można przygotować samodzielnie lub, jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu, kupić gotowy, na przykład w formie spodów tortowych ciemnych Dahli. Ważną rolę w przygotowaniu biszkoptu, odgrywa alkohol, którym, w zależności od przepisu, nasącza się spody tortu. Tradycyjnie używało się do tego likieru Kirschwasser, natomiast współcześnie, zwykle używa się alkoholi bardziej dostępnych, takich jak: rum, brandy czy koniak. W Stanach Zjednoczonych natomiast, biszkoptu nie nasącza się wcale i tort schwardzwaldzki serwuje się bez dodatku alkoholu. Kolejny krok to przygotowanie słodkiego kremu z bitej śmietany, który nadaje tortowi lekkości. Oczywiście między warstwami nie może zabraknąć także szlachetnych wiśni. Odpowiednie będą zarówno wiśnie świeże, mrożone, jak i kandyzowane, choć ideałem są wiśnie w likierze maraskino. Tak przekładane warstwy składników tworzą wyrafinowany tort, który na końcu ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.

Prestiż na stole

Tort schwardzwaldzki sprawdzi siÄ™ podczas każdej uroczystej chwili, a jego kompozycja smakowa idealnie wpisze siÄ™ w podniosÅ‚Ä… aurÄ™ spotkania, niezależnie od pory roku. Na Nowy Rok tort uÅ›wietni rodzinny stół, a w karnawale choć na chwilÄ™ zaintryguje swoim smakiem nawet najbardziej roztaÅ„czonych biesiadników. Jego godna podziwu forma sprawi, że każde przyjÄ™cie nabierze znacznie bardziej prestiżowego charakteru. GoÅ›ci z pewnoÅ›ciÄ… zaskoczy ten wykwintny deser, podczas gdy gospodarzowi jego przygotowanie nie sprawi wiele trudnoÅ›ci – przyrzÄ…dzenie tortu schwarzwaldzkiego nie jest trudne i czasochÅ‚onne. Poniżej prezentujemy przepis na bÅ‚yskawiczny tort schwardzwaldzki z udziaÅ‚em spodów tortowych  ciemnych Dahli.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ciasto tortowe
Likier jajeczny kcal
Ile kalorii ma advocat

Wersja do druku