BÅ‚yskawiczny tort schwardzwaldzki
BÅ‚yskawiczny tort schwardzwaldzki
Składniki:
• Gotowe spody tortowe ciemne Dahli
• tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkÄ™)
• 750 ml Å›mietany 30%
• 1 opakowanie mrożonych wiÅ›ni 400 gramów
• 2 Å‚yżki cukru pudru
• 3-4 Å‚yżeczki żelatyny
Wykonanie:
1) Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
2) Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.
3) Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
4) Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
5) ÅšmietanÄ™ wlewamy do miski i ubijamy jÄ… na sztywno.
6) Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
7) Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.
8) Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.
9) Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
10) Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami Dan Cake i wiśniami.
Smacznego!
Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Król deserów
Przepis na tort schwardzwaldzki dotarÅ‚ do Polski z Niemiec. Kwestia jego dokÅ‚adnego pochodzenia nie jest jednak dla historyków Å‚atwa do ustalenia. Nazwa tortu prawdopodobnie wywodzi siÄ™ stÄ…d, że jednym z jego skÅ‚adników jest Schwarzwälder Kirschwasser – destylowany z wiÅ›ni likier ze Schwarzwaldu. To jednak nie wyklucza tego, że idea tortu mogÅ‚a narodzić siÄ™ w Schwarzwaldzie, by móc ewoluować w pozostaÅ‚ych częściach Niemiec. Współczesna forma tortu przyjęła siÄ™ w 1915 roku, kiedy Josef Keller, cukiernik z Bad Godesberg, zaserwowaÅ‚ go w sÅ‚ynnej kawiarni Café Agner. Od tego czasu tort schwardzwaldzki stawaÅ‚ siÄ™ coraz bardziej rozpoznawalny w Niemczech – w 1934 roku zostaÅ‚ wspomniany w literaturze, by 15 lat później zająć 13. miejsce w rankingu najbardziej rozpoznawalnych tortów niemieckich, i wtedy usÅ‚yszaÅ‚ o nim caÅ‚y Å›wiat.
Wyśniona kombinacja biszkoptu, kremu i wiśni
Sekret tortu schwardzwaldzkiego tkwi nie tylko w jego niewyjaśnionej historii, ale i w kombinacji jego składników. Ucztę dla podniebienia zapowiada puszysty biszkopt, który można przygotować samodzielnie lub, jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu, kupić gotowy, na przykład w formie spodów tortowych ciemnych Dahli. Ważną rolę w przygotowaniu biszkoptu, odgrywa alkohol, którym, w zależności od przepisu, nasącza się spody tortu. Tradycyjnie używało się do tego likieru Kirschwasser, natomiast współcześnie, zwykle używa się alkoholi bardziej dostępnych, takich jak: rum, brandy czy koniak. W Stanach Zjednoczonych natomiast, biszkoptu nie nasącza się wcale i tort schwardzwaldzki serwuje się bez dodatku alkoholu. Kolejny krok to przygotowanie słodkiego kremu z bitej śmietany, który nadaje tortowi lekkości. Oczywiście między warstwami nie może zabraknąć także szlachetnych wiśni. Odpowiednie będą zarówno wiśnie świeże, mrożone, jak i kandyzowane, choć ideałem są wiśnie w likierze maraskino. Tak przekładane warstwy składników tworzą wyrafinowany tort, który na końcu ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.
Prestiż na stole
Tort schwardzwaldzki sprawdzi siÄ™ podczas każdej uroczystej chwili, a jego kompozycja smakowa idealnie wpisze siÄ™ w podniosÅ‚Ä… aurÄ™ spotkania, niezależnie od pory roku. Na Nowy Rok tort uÅ›wietni rodzinny stół, a w karnawale choć na chwilÄ™ zaintryguje swoim smakiem nawet najbardziej roztaÅ„czonych biesiadników. Jego godna podziwu forma sprawi, że każde przyjÄ™cie nabierze znacznie bardziej prestiżowego charakteru. GoÅ›ci z pewnoÅ›ciÄ… zaskoczy ten wykwintny deser, podczas gdy gospodarzowi jego przygotowanie nie sprawi wiele trudnoÅ›ci – przyrzÄ…dzenie tortu schwarzwaldzkiego nie jest trudne i czasochÅ‚onne. Poniżej prezentujemy przepis na bÅ‚yskawiczny tort schwardzwaldzki z udziaÅ‚em spodów tortowych ciemnych Dahli.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ciasto tortoweLikier jajeczny kcal
Ile kalorii ma advocat
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele