Karp to tradycyjna wigilijna potrawa i nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą jak przygotować tą rybę, prezentujemy przepis na świątecznego karpia w pomarańczach.

Karp w pomarańczach


czas przygotowania: 60-90 minut
ilość porcji: 3-5

Składniki:

- 1 kilogram karpia bez głowy
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- 1 pomarańcza
- natka pietruszki
- 6 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- masło
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Spraw karpia, umyj, wysusz i natrzyj pieprzem oraz solą. Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr i odstaw najlepiej na godzinę do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
2. Pokrusz miąższ z chleba  i wymieszaj z oliwą i pokrojoną natką. Skórki się nie przydadzą.
3. Mieszanką dobrze obłóż rybę.
4. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, ułóż karpia i piecz około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż na karpia plastry pomarańczy.
źródło: www.przepisy.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


DRUKUJ