Karp w galarecie z żółtym serem

Fot. MSM MOŃKI
Pobudza zmysły
Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży, zdrowy i niebanalny - spożywamy go przecież od święta. A przepisów na przyrządzenie tej ryby jest dziś bez liku, dlatego forma i sposób jej podania nabrały jeszcze większego znaczenia niż dotychczas. Karpia należy przygotować tak, aby był pyszny
i zadowolił nawet jego sceptyków, nie pachniał nieprzyjemnie i nie zawierał ości. Z pewnością taka właśnie jest królewska ryba w galarecie. Dzięki dodatkom, kolorowym warzywom
i żółtemu serowi, które wzbogacają potrawę, karp znakomicie prezentuje się na świątecznym stole. Z powodzeniem może zająć jego centralną część i być podawany już na początku kolacji. – Karpia w galarecie, tradycyjne danie wielu domów, można urozmaicić żółtym serem. Jego smak uwydatni ser Edamski MSM Mońki o orzechowej nucie, a cała potrawa nabierze świątecznego wyglądu i zrobi ogromne wrażenie na pozostałych domownikach
i przybyłych gościach – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Zdrowsza forma tradycji
Karp jest zdrową rybą, nie tak bardzo tłustą, jak powszechnie przyjęło się uważać.
Porcja 100g tej ryby zawiera jedynie 4-6 proc. tłuszczu oraz wiele pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Poza tym wiele witamin B i D oraz selenu, cynku czy potasu. Między innymi dlatego karp nie powinien być ignorowany przez osoby dbające o zdrową dietę. Dodatkowo ta ryba podana w galarecie dostarcza więcej wartości odżywczych i jest nawet trzy razy mniej kaloryczna niż smażona. Porcja 100g karpia w galarecie to ok. 60 kcal, smażonego zaś to ok. 180 kcal.
Karp w galarecie z żółtym serem Edamskim MSM Mońki, przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki
Składniki: włoszczyzna, 1 średni karp, sól, biały pieprz do smaku, kilka plastrów żółtego sera Edamskiego MSM Mońki, natka z pietruszki, żelatyna, cytryna
Jak to zrobić: Warzywa pokrój w cząstki, rybę poporcjuj, zalej wodą, osól, gotuj razem
z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru. Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.
Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki. Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk. Karpia w galarecie podawaj
z cząstkami cytryny.
Dobra rada: Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie