Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami.

Fot. MiędzybrodzkieMakarony



Wigilijne Å‚azanki z kapustÄ… i grzybami
Składniki:
- makaron Å‚azanka - 250g
- kapusta kiszona - 500g
- grzyby suszone -50g
- cebula średnia - 2 szt.
- masÅ‚o -  2 Å‚yżki
- pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku               

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
KapustÄ™ ugotować do miÄ™kkoÅ›ci, wystudzić, odcisnąć i drobno pokroić. Osobno ugotować grzyby i pokroić w paseczki. Na maÅ›le usmażyć drobno pokrojonÄ… cebulÄ™, dodać kapustÄ™, grzyby i doprawić do smaku solÄ… i pieprzem.  CaÅ‚ość chwilkÄ™ poddusić, a nastÄ™pnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!


Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kiszona kapusta

Wersja do druku