Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini
Ta ukraiÅ„ska zupa narodowa może poszczycić siÄ™ tak dÅ‚ugÄ… tradycjÄ… w naszym kraju, że wÅ‚aÅ›ciwie traktujemy barszcz jako danie typowo polskie. Trudno sobie nawet wyobrazić, że 24 grudnia mogÅ‚oby go zabraknąć na Å›wiÄ…tecznym stole. DziÅ› proponujemy niezawodny przepis na czysty, domowy barszcz z przepysznymi, gotowymi wÅ‚oskimi tortellini. O ile bowiem przygotowanie samego barszczu nie jest szczególnie trudne, to kilkugodzinne lepienie maleÅ„kich pierożków mogÅ‚oby poważnie nadszarpnąć nerwy każdego, nawet najbardziej zapalonego amatora gotowania, efekt koÅ„cowy zaÅ› i tak pozostaÅ‚by niepewny. WÅ‚osi, przygotowujÄ…c tortellini i ravioli, zagniatajÄ… ciasto jak na makaron, dbajÄ…c o jego sprężystość i gÅ‚adkość, po czym waÅ‚kujÄ… je wyjÄ…tkowo cienko – w przeciwieÅ„stwie do ciasta na klasyczne polskie pierogi bÄ…dź uszka, gdzie ciasto jest dość miÄ™kkie i nieco grubsze. DziÄ™ki temu w uszkach dominuje aromatyczne nadzienie – najczęściej jest to farsz miÄ™sny, grzybowy lub serowy.
Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini
Składniki:
• wÅ‚oszczyzna do przyrzÄ…dzenia wywaru warzywnego (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
• liść laurowy i ziele angielskie
• majeranek
• 2 zÄ…bki czosnku
• 4 Å›rednie buraki
• 1 garść suszonych grzybów
• 1 garść wÄ™dzonych Å›liwek
• 3 Å‚yżki soku z cytryn Limmi
• sól i pieprz do smaku
• 250 g uszek z grzybami Arrighi
Dzień przed przygotowywaniem barszczu należy opłukane grzyby zalać szklanką zimnej wody i pozostawić je na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
Umyte buraki ugotować osobno w skórce ok. godziny, następnie obrać wszystkie warzywa i zetrzeć na tarce. Włoszczyznę zalać ok. 2 litrami zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować intensywny wywar. Dodać starte buraki, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Na końcu dodać grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, doprawić 3 łyżkami soku z cytryn Limmi i dodać majeranek. Przecedzić barszcz. Podawać z wcześniej ugotowanymi uszkami z grzybami Arrighi (gotować ok. 10 minut).
Smacznego !
www.arrighi.pl
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ravioliBuraki gotowane właściwości
Ile kalorii majÄ… pierogi ruskie
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele