Wigilia bez aromatycznego, czerwonego barszczu? Niemożliwe! Choć w ciągu roku przygotowujemy różne jego odmiany, np. czerwony, biały czy ukraiński, w grudniowe święta może być tylko jeden - wigilijny.


Ta ukraiÅ„ska zupa narodowa może poszczycić siÄ™ tak dÅ‚ugÄ… tradycjÄ… w naszym kraju, że wÅ‚aÅ›ciwie traktujemy barszcz jako danie typowo polskie. Trudno sobie nawet wyobrazić, że 24 grudnia mogÅ‚oby go zabraknąć na Å›wiÄ…tecznym stole. DziÅ› proponujemy niezawodny przepis na czysty, domowy barszcz z przepysznymi, gotowymi wÅ‚oskimi tortellini. O ile bowiem przygotowanie samego barszczu nie jest szczególnie trudne, to kilkugodzinne lepienie maleÅ„kich pierożków mogÅ‚oby poważnie nadszarpnąć nerwy każdego, nawet najbardziej zapalonego amatora gotowania, efekt koÅ„cowy zaÅ› i tak pozostaÅ‚by niepewny. WÅ‚osi, przygotowujÄ…c tortellini i ravioli, zagniatajÄ… ciasto jak na makaron, dbajÄ…c o jego sprężystość i gÅ‚adkość,  po czym waÅ‚kujÄ… je wyjÄ…tkowo cienko – w przeciwieÅ„stwie do ciasta na klasyczne polskie pierogi bÄ…dź uszka, gdzie ciasto jest dość miÄ™kkie i nieco grubsze. DziÄ™ki temu w uszkach dominuje aromatyczne nadzienie – najczęściej jest to farsz miÄ™sny, grzybowy lub serowy.

Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini
Składniki:
•    wÅ‚oszczyzna do przyrzÄ…dzenia wywaru warzywnego (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
•    liść laurowy i ziele angielskie
•    majeranek
•    2 zÄ…bki czosnku
•    4 Å›rednie buraki
•    1 garść suszonych grzybów
•    1 garść wÄ™dzonych Å›liwek
•    3 Å‚yżki soku z cytryn Limmi
•    sól i pieprz do smaku
•    250 g uszek z grzybami Arrighi

Dzień przed przygotowywaniem barszczu należy opłukane grzyby zalać szklanką zimnej wody i pozostawić je na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
Umyte buraki ugotować osobno w skórce ok. godziny, nastÄ™pnie obrać wszystkie warzywa i zetrzeć na tarce. WÅ‚oszczyznÄ™ zalać ok. 2 litrami zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować intensywny wywar. Dodać starte buraki, doprawić solÄ… i pieprzem, zagotować. Na koÅ„cu dodać grzyby, Å›liwki i zgnieciony czosnek. Po zdjÄ™ciu z ognia, doprawić 3 Å‚yżkami soku z cytryn Limmi i dodać majeranek. Przecedzić barszcz. Podawać z wczeÅ›niej  ugotowanymi uszkami z grzybami Arrighi (gotować ok. 10 minut).

Smacznego !


 www.arrighi.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ravioli
Buraki gotowane właściwości
Ile kalorii majÄ… pierogi ruskie

Wersja do druku