Znajomi złożyli ci niezapowiedzianą wizytę, a ty nie masz zielonego pojęcia, czym ich ugościć? Sprytnym rozwiązaniem może okazać się zaserwowanie dipu, który sprawdzi się na każdej domówce i będzie doskonałym dodatkiem do popularnych chipsów, nachos lub do maczania surowych warzyw pociętych w słupki. Nieocenioną zaletą jest szybkie i proste przygotowanie sosu.

 Podstawą dipu jest baza z serków topionych, które miesza się z mlekiem i dowolnymi przyprawami. Dla wzmocnienia smaku można dodać także trochę startego sera żółtego. Przyrządzenie go na patelni lub w kuchence mikrofalowej nie zajmie więcej niż 15 minut. Wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Dip serowy do nachosów i innych przekąsek:

przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki:
•    2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
•    1 łyżeczka papryki
•    1/3 szklanki mleka
•    ewentualnie łyżeczka parmezanu
•    duża paczka nachosów

Jak to zrobić?

Do garnka wlewamy mleko i wkładamy serki topione. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się połączy w jednolitą całość. Następnie dodajmy paprykę i parmezan. Mieszamy i podajemy z nachosami.

Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy, możemy dodać trochę świeżych ziół, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny. Chcesz przygotować sosy w różnych kolorach - nic prostszego! Pamiętaj, że serki to baza, a reszta zależy od twojej inwencji. Jeśli np. zależy ci, aby dip miał kolor czerwony wystarczy, że dodasz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Smacznego!


Podobne artykuły:

Łyżka parmezanu kcal

DRUKUJ