Powyginany, o charakterystycznym kształcie a także orzeźwiającym zapachu…Ten tajemniczy korzeń to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Jego działanie znane jest od wieków.

Rozgrzewa, leczy i smakuje
Charakterystyczny zapach imbiru znają chyba wszyscy. Zawdzięcza to on specyficznej substancji zwanej zingiberolem. Imbir pochodzi z Dalekiego Wschodu – tam to jedna z podstawowych przypraw i substancji leczniczych. W Polsce początkowo był znany tylko w postaci sproszkowanej, jednak od pewnego czasu korzeń można swobodnie kupić na bazarkach i w marketach. Nie jest też bardzo drogi, stał się więc bardzo popularny na polskich stołach. Z powodzeniem można go stosować do potraw na słodko – nabiorą ostrości, wyrazistości i specyficznego ‘drzewnego aromatu’. Ale świeży imbir to też świetny dodatek np. do mięs – świetnie smakuje choćby pierś z kurczaka, zamarynowana w czosnku, świeżym imbirze i sosie sojowym. Imbir to roślina niesamowicie zdrowa. Istotne dla kobiet jest szczególnie jego działanie przeciwwymiotne. Stąd picie naparu z imbiru poleca się np. ciężarnym, które mają problemy z porannymi mdłościami. Kłącze imbiru jest też podstawowym składnikiem leków przeciwko chorobie lokomocyjnej. Oprócz tego, imbir ułatwia trawienie. Ma też działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne – zatem kiedy zaczyna łapać nas przeziębienie, my powinnyśmy złapać właśnie za kubek z imbirową herbatą. Oprócz tego, imbir obniża ciśnienie krwi, pomaga przy wzdęciach, a także obniża poziom cholesterolu. Samo zdrowie!

Lecznicza moc w filiżance

Zdrowotne właściwości imbiru postanowiła wykorzystać marka Pukka i stworzyć serię ekologicznych herbat rozgrzewających, w której jednym z głównych składników jest właśnie imbir (jego zawartość waha się od kilku aż do 20%). Herbaty ekologiczne marki Pukka o unikatowej recepturze są absolutną nowością na rynku polskim. Do ich produkcji użyto starannie wyselekcjonowanych znakomitych organicznych ziół najwyższej jakości, pochodzących z upraw, gdzie dba się o ochronę środowiska. Dzięki temu osiągnięto wyjątkowe kompozycje smakowe pełne głębi. Na zimowe wieczory w szczególności warto mieć w kuchennej szafce Pukka Vanilla Chai – rozgrzewającą i osładzającą pochmurne dni.
Herbata cudownie rozgrzewa dzięki zawartości cynamonu i imbiru, a kardamon i koper włoski oraz lukrecja i wanilia nadają jej aromatyczny zapach i wyjątkowo słodki smak. Działa uspokajająco, łagodzi napięcia, wspomaga trawienie. A jeśli potrzebujemy zastrzyku energii, warto zaparzyć Pukka Original Chai – rozgrzewającą i pobudzającą. Czarna herbata, dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, a imbir rozgrzewa organizm. Mieszanka 5 ekologicznych ziół zapewnia wyjątkowy aromat i smak. Do herbaty można dodać mleko i miód, aby wzmocnić jej działanie.

Rozgrzej się zimową porą
Imbir dzięki swojemu charakterystycznemu, pikantnemu smakowi jest jednym z lepszych, naturalnych „rozgrzewaczy”.  Nic więc nie będzie smakowało lepiej po przyjściu z mroźnego spaceru niż filiżanka herbaty z imbirem. A że działa też jako afrodyzjak – może dobrze będzie zimową herbatkę wypić…we dwoje?

Herbaty dostępne wyłącznie w sklepie internetowym www.natural4you.pl








Podobne artykuły:


DRUKUJ