Książka „Smaki życia” Stacey Ballis (wyd. Prószyński i S-ka) to opowieść o kobiecie, która po przejściu na dietę straciła zbędne kilogramy (i męża), ale nie apetyt na życie.

Po latach walki ze zbędnymi kilogramami i znienawidzonej pracy w zawodzie prawniczki, Melanie Hoffman – z pomocą kochającego męża Andrew – postanawia odzyskać kontrolę nad życiem. Dwa lata później, już o połowę lżejsza, otwiera własny biznes: lokal ze smacznym i zdrowym jedzeniem na wynos. Nareszcie wszystko układa się po jej myśli! Do momentu gdy Andrew oznajmia Melanie, że odchodzi… do kobiety dwa razy grubszej niż ona.

Gdy interes przestaje się kręcić, Mel szuka wyjścia z kłopotów finansowych, wynajmując pokój ekscentrycznej Nadii. Poznaje też Nathana, realizatora filmów dokumentalnych, którego zaloty w równym stopniu ją ekscytują, co przerażają. Okazuje się, że utrata wagi to dopiero początek długiej podróży, która całkowicie odmieni jej życie.

Nie jestem jedyną kobietą, która straciła swojego mężczyznę, i na pewno nie jedyną, którą ten zostawił dla kogoś, kogo miała za swoją przyjaciółkę. Jestem jednak pewna, że tylko ja zeszczuplałam po to, by mąż rzucił mnie dla grubszej. Gdyby ów fakt nie był taki upokarzający i bolesny, można by to nawet uznać za zabawne. Teraz więc skupiam się na moim nowym życiu. W tym nowym życiu ledwie utrzymuję się na powierzchni. Rozwiodłam się z człowiekiem, którego uważałam za bratnią duszę, a który okazał się kłamliwym, wiarołomnym gnojkiem z obsesją na punkcie grubych kobiet. Mieszkam w dwóch pokojach w Ravenswood Manor, w mieszkaniu wielkości jednej czwartej mojego starego domu, ale tylko na tyle było mnie stać po sprzedaży nieruchomości w Lincoln Park – interes pochłonął mnóstwo pieniędzy, dlatego nie było mnie też stać na kredyt. Jeżdżę hondą, noszę crocsy zamiast szpilek od Jimmy’ego Choo i jem tak, jak powinien jeść każdy normalny człowiek, a jednocześnie każdego dnia próbuję uciszyć w głowie demony domagające się masła, śmietany i cukru. Pozbyłam się cukrzycy, jestem wysportowana i silna, mam zdrowe serce, długie życie przed sobą i z każdym dniem bardziej wierzę, że będzie nie tylko długie, ale i szczęśliwe. (Fragment książki „Smaki życia”)

Stacey Ballis dla kariery pisarki porzuciła prestiżową posadę w chicagowskim Teatrze Goodmana. Autorka sześciu powieści, zagorzała miłośniczka majsterkowania i dobrej kuchni – zachęcamy do wypróbowania dołączonych do książki przepisów!

Podobne artykuły:


DRUKUJ