25 października miłośnicy makaronu mają swoje święto. Od 1995 roku na całym świecie obchodzimy Word Pasta Day czyli Światowy Dzień Makaronu. Przeciętny Włoch zjada rocznie ok. 26 kg makaronu. Jednak jak się okazuje makaron króluje podczas obiadów i kolacji nie tylko w swojej ojczyźnie.

 Już na drugim miejscu rankingu plasuje siÄ™ Wenezuela i Tunezja z wynikiem o poÅ‚owÄ™ mniejszym – 12 kg.  W Polsce zjadamy 157 tysiÄ™cy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobÄ™.

Ponad 350 kształtów

Z roku na rok producenci makaronów nadajÄ… swoim produktom nowych ksztaÅ‚tów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieÅ„sze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane sÄ… zazwyczaj z sosami,  a wymyÅ›lne kokardki i rurki w formie zapiekanej lub w saÅ‚atkach. Także u nas coraz częściej makaron staje siÄ™ zamiennikiem popularnych ziemniaków czy ryżu. Polacy z roku na rok coraz częściej serwujÄ… makarony na swoich stoÅ‚ach. W dalszym ciÄ…gu w Polsce bardzo dużą popularnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ makarony rosoÅ‚owe typu krajanka, nitki lub wstążki. Jednakże zastosowanie makaronów w codziennej diecie jest coraz szersze, przez co i inne formy makaronu znajdujÄ… swoje zastosowanie – mówi  Robert Kula – Kierownik Sprzedaży w firmie MiÄ™dzybrodzkie Makarony.

Włosi kontra reszta świata
13 mln ton rocznie na caÅ‚ym Å›wiecie, 3 mln ton we WÅ‚oszech, 2,5 mln ton w USA i 157 tysiÄ™cy ton rocznie w Polsce. Co zrobić z takÄ… górÄ… makaronu? Z roku na rok powstajÄ… coraz ciekawsze przepisy na makaronowe szaleÅ„stwa kulinarne. NajwiÄ™kszÄ… kreatywnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ oczywiÅ›cie WÅ‚osi - potrafiÄ… je przyrzÄ…dzić na ponad 1000 sposobów.  W Tunezji makarony sÄ… równie chÄ™tnie spożywane jak kuskus, czÄ™sto także jako skÅ‚adnik szorby czyli ich tradycyjnej zupy. Makaron szorba ksztaÅ‚tem przypomina drobny ryż.  Polacy nie dorównali jeszcze WÅ‚ochom ani Tunezyjczykom, ale z roku na rok liczba spożywanego makaronu wzrasta i to nie tylko dziÄ™ki popularnoÅ›ci rosoÅ‚u z makaronem czy Å‚azanek. Przede wszystkim dania z makaronem nie wymagajÄ… ogromnych umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarnych. Można je szybko i Å‚atwo przygotować w oparciu o jeden z wielu przepisów dostÄ™pnych w sieci.

Fot.Międzybrodzkie Makarony


MiÄ™dzybrodzkie Penne a’la mexicana!

Składniki:
- MiÄ™dzybrodzki Makaron penne – 250g
- Mielone miÄ™so – 400g
- Koncentrat pomidorowy
- Papryczka chilli – 1 sztuka
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Papryka żółta – 1 sztuka
- Czosnek – 3 zÄ…bki
- Pomidor – 2 sztuki
- Fasola czerwona – ½ puszki
- Cebula 1 sztuka
- Oliwa z Oliwek
- Sól i pieprz
- Papryka chilli oraz słodka w proszku
- Zioła prowansalskie

Wykonanie:
Makaron penne gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz rozgniecioną papryczkę chili bez pestek. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez 10-15 minut. Pozostałe pokrojone wcześniej warzywa dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę z puszki i dusimy jeszcze 2 minuty. Całość podajemy razem z ugotowanym makaronem penne.

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma fasola gotowana
Ile kalorii ma papryka zielona
biała fasola kcal
Pomidor malinowy kcal
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak

Wersja do druku