Rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli
Zupa na własną rękę
Zupa to idealne danie dla osób zabieganych, które dysponują niewielką ilością czasu na przygotowywanie posiłków – jest szybka i prosta w przyrządzeniu. Do tego zrobienie jej nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych i przy odrobinie dobrych chęci ugotować ją może każdy. Najwyższy czas więc zrezygnować z zupek w proszku oraz chińskich, całkowicie pozbawionych witamin i składników mineralnych i przygotować własną zupę. Podczas gotowania postępujmy tak, aby była ona jak najbardziej naturalna. Zacznijmy od wywaru sporządzonego według własnej receptury, bez dodatku kostek rosołowych, pełnych soli i sztucznych dodatków. Zupę warto ugotować w większym garnku, wtedy starczy na dłużej, a kilka porcji będzie można zamrozić.
Serek topiony zamiast śmietany
Jeśli chcemy, aby przygotowywana przez nas zupa była pyszna i gęsta, możemy zamiast śmietany użyć serka topionego. Dzięki temu nabierze ona wyjątkowego, niebanalnego smaku. – Śmietankowy serek topiony MSM Mońki idealnie się sprawdzi w tej roli, ponieważ jest wyjątkowo kremowy. Dodatkowo sprawi, że zupa będzie bardziej pożywna i zyska subtelną konsystencję, która zachwyci niejednego smakosza. Z racji dużej wartości energetycznej może stanowić główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska.
Dla zmarzluchów polecamy przepis na:
Rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli
Składniki dla 4 osób:
- 150 g szynki konserwowej
- 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3x100 g)
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka masła
- 3 średnie pomidory
- ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- orzechy włoskie łuskane
Przygotowanie:
1 Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle.
2 Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając.
3 Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe! Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma żurekIle kalorii ma zupa zacierkowa
Ile kalorii ma serek turek
Ile kalorii mają orzechy w czekoladzie wedla
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii mają gołąbki
Ile kalorii mają kotlety mielone
Ile kalorii ma wino białe słodkie
Wersja do druku
Szukaj
Paleniska ogrodowe – serce przydomowej przestrzeni
W obliczu coraz szybszego tempa życia poszukujemy sposobów na relaks i odpoczynek na łonie natury, nie wyjeżdżając daleko od domu. W tym kontekście
Wanna wolnostojąca przyścienna – nowoczesność i elegancja w łazience
Współczesne tendencje w projektowaniu wnętrz łazienkowych coraz częściej skłaniają się ku połączeniu funkcjonalności z wyrafinowanym stylem. W
Zakolanówki - ponadczasowy element garderoby
Zakolanówki, często postrzegane jedynie jako element stroju szkolnego lub rekwizyt z kreskówek, na przestrzeni lat ewoluowały, stając się waż
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosną i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsłonecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn