Przyjęło siÄ™, że podstawowym napojem rozgrzewajÄ…cym dla Polaków jest herbata. My jednak mamy innÄ… propozycjÄ™ – smaczniejszÄ…! Pyszne żurawinowe grzane wino pozwoli rozluźnić siÄ™ i umilić wypoczynek po ciężkim dniu. Smaczny sen gwarantowany!

Nakoniec dnia – Grzane wino SkÅ‚adniki na 2 sÅ‚oiki do przetworów o pojemnoÅ›ci 1000 ml:
500 ml czerwonego wina
300 g cukru trzcinowego
4 pałeczki cynamonu
2 laski wanilii
6-8 gwiazdek anyżu
6 goździków
750 g świeżej żurawiny
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

1.    Podgrzać w rondlu czerwone wino z cukrem trzcinowy, cynamonem, pociÄ™tymi na kawaÅ‚ki laskami wanilii, anyżem i goździkami. MieszajÄ…c podgrzewać, aż do caÅ‚kowitego rozpuszczenia cukru.
2.    Rozdzielić żurawinÄ™ i orzechy wÅ‚oskie do wszystkich sÅ‚oików, a nastÄ™pnie zalać wywarem z czerwonego wina z przyprawami. SÅ‚oiki zakrÄ™cić.
3.    Do brytfanki lub formy do pieczenia należy nalać wrzÄ…tku do wysokoÅ›ci ok. 2,5 cm, a nastÄ™pnie wstawić do niej sÅ‚oiki. Wekować w temperaturze 175 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3, z obiegiem: nie jest zalecany w przypadku używania sÅ‚oików z pierÅ›cieniami z gumy) dopóki w sÅ‚oikach nie pojawiÄ… siÄ™ pÄ™cherzyki powietrza (ok. 35-45 minut). WyÅ‚Ä…czyć piekarnik i pozostawić sÅ‚oiki na ok. 30 minut w gorÄ…cej wodzie.

Rada: Do wywaru można również dodać kieliszek brązowego rumu.

Nieotwierane słoiki można spożywać do 3-4 miesięcy, zaś po ich otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i spożyć w ciągu jednego tygodnia.

Czas przygotowania: 70 minut

Wartość odżywcza jednego słoika:
Wartość energetyczna: 1176 kcal / 4923 kJ Białko: 9 g Tłuszcz: 31,3 g Węglowodany: 200 g

Wartość odżywcza jednej porcji (1 słoik to około 10 porcji):
Wartość energetyczna: 118 kcal / 492 kJ Białko: 0,9 g Tłuszcz: 3,1 g Węglowodany: 20 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku