Kozie sery – smak i zdrowie
Spis treści
Autor
Kozie mleko całkiem zasłużenie święci triumfy. Coraz chętniej bowiem sięgamy po jego przetwory. Sery na bazie koziego mleka polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać, dzięki czemu zajmuje ono tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.
Samo zdrowie
Mleko kozie jest takie wartościowe między innymi ze względu na fakt, iż kozy są niezwykle zdrowymi i odpornymi zwierzętami. Zdaniem naukowców potrafią one lepiej niż wiele innych zwierząt, a także ludzi, bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Ponadto mają zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogłyby później przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że mleko kozie, a co za tym idzie, przetwory na jego bazie są niebywale zdrowe, a także łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Posiadają one wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Produkty z tego mleka, zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta-karoten, witaminy z grupy A, A1, B1, B2, PP i C, które dobrze wpływają m.in. na przemianę materii. Stanowią również skarbnice mikroelementów takich jak wapń, potas, fosfor czy magnez, które są konieczne do budowy szkieletu i kości, a także mięśni, mózgu, oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza naszemu organizmowi aż 33% dziennej zawartości wapnia, oraz 17% dziennej zawartości białka. Jego regularne spożywanie poprawia przyrost masy ciała, mineralizację kości, zwiększa stężenie witamin, minerałów i hemoglobiny we krwi.
Nie od dziś wiadomo, że światową ojczyzną wszelkiego rodzaju serów jest Francja, która posiada bogatą tradycję serowarską. Francuzi wytwarzają ponad 100 gatunków kozich serów. W Polsce dopiero zaczynamy odkrywać zalety tych produktów. Coraz częściej jednak włączamy je do swojej diety, spożywając zarówno w postaci tradycyjnych kanapek, jak również jako składniki dań głównych oraz wykwintnych desek serów. Szeroką gamę francuskich kozich serów oferuje na polskim rynku marka Merci Chef !, znana na świecie z najwyższej jakości produktów.
Dla kogo?
Sięgać po kozie sery powinien właściwie każdy. Jest to świetna alternatywa również dla osób, które nie tolerują mleka krowiego. Dzięki swoim właściwościom i zawartości witaminy B13 zalecane są one zarówno ludziom młodym, chcącym cieszyć się dobrą kondycją, jak również starszym, u których takie przetwory wspomagają regenerację tkanek. Według naukowców mleko kozie posiada pozytywne działanie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Piją je także pacjenci na oddziałach onkologicznych i osoby chore na stwardnienie rozsiane. Jego regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia, oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie, w związku z tym jest ono lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancje. Ponadto w jego przetworach znajduje się znacznie mniej kazeiny, która najprawdopodobniej jest główną przyczyną uczulenia. Dzięki temu ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii. Mleko to może być niekiedy stosowane jako zamiennik mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Można je podawać niemowlakom już od 4 miesiąca życia. Według badań dzieci pijące kozie mleko systematycznie, w zastępstwie mleka krowiego, wykazują się większą odpornością i rzadziej chorują, a ich układ kostno-stawowy rozwija się o wiele lepiej.
Wersja do druku
Samo zdrowie
Mleko kozie jest takie wartościowe między innymi ze względu na fakt, iż kozy są niezwykle zdrowymi i odpornymi zwierzętami. Zdaniem naukowców potrafią one lepiej niż wiele innych zwierząt, a także ludzi, bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Ponadto mają zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogłyby później przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że mleko kozie, a co za tym idzie, przetwory na jego bazie są niebywale zdrowe, a także łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Posiadają one wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Produkty z tego mleka, zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta-karoten, witaminy z grupy A, A1, B1, B2, PP i C, które dobrze wpływają m.in. na przemianę materii. Stanowią również skarbnice mikroelementów takich jak wapń, potas, fosfor czy magnez, które są konieczne do budowy szkieletu i kości, a także mięśni, mózgu, oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza naszemu organizmowi aż 33% dziennej zawartości wapnia, oraz 17% dziennej zawartości białka. Jego regularne spożywanie poprawia przyrost masy ciała, mineralizację kości, zwiększa stężenie witamin, minerałów i hemoglobiny we krwi.
Nie od dziś wiadomo, że światową ojczyzną wszelkiego rodzaju serów jest Francja, która posiada bogatą tradycję serowarską. Francuzi wytwarzają ponad 100 gatunków kozich serów. W Polsce dopiero zaczynamy odkrywać zalety tych produktów. Coraz częściej jednak włączamy je do swojej diety, spożywając zarówno w postaci tradycyjnych kanapek, jak również jako składniki dań głównych oraz wykwintnych desek serów. Szeroką gamę francuskich kozich serów oferuje na polskim rynku marka Merci Chef !, znana na świecie z najwyższej jakości produktów.
Dla kogo?
Sięgać po kozie sery powinien właściwie każdy. Jest to świetna alternatywa również dla osób, które nie tolerują mleka krowiego. Dzięki swoim właściwościom i zawartości witaminy B13 zalecane są one zarówno ludziom młodym, chcącym cieszyć się dobrą kondycją, jak również starszym, u których takie przetwory wspomagają regenerację tkanek. Według naukowców mleko kozie posiada pozytywne działanie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Piją je także pacjenci na oddziałach onkologicznych i osoby chore na stwardnienie rozsiane. Jego regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia, oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie, w związku z tym jest ono lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancje. Ponadto w jego przetworach znajduje się znacznie mniej kazeiny, która najprawdopodobniej jest główną przyczyną uczulenia. Dzięki temu ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii. Mleko to może być niekiedy stosowane jako zamiennik mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Można je podawać niemowlakom już od 4 miesiąca życia. Według badań dzieci pijące kozie mleko systematycznie, w zastępstwie mleka krowiego, wykazują się większą odpornością i rzadziej chorują, a ich układ kostno-stawowy rozwija się o wiele lepiej.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma drożdżówka z kruszonką i śliwkamiWersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji