Skarby jesieni na słodko. Szarlotka - migdałówka

Jabłko przede wszystkim traktujemy jako przekąskę i jemy na surowo, natomiast istnieją potrawy
i desery, do których owoce te są niezbędne - chociażby pieczona kaczka czy szarlotka.
Szarlotka - migdałówka
Składniki:
1 ¾ szklanki cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
4 jabłka
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 jaja
2 łyżki mleka
8 dag masła
¾ łyżeczki soli
Zrumienione płatki migdałów
cukier puder w młynku Cukier Królewski do posypania
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda, a następnie kroimy w grubą kostkę. Proszek do pieczenia oraz oba rodzaje mąki, a także sól przesiewamy przez sitko. Do przesianych składników dodajemy pokrojone w kostkę masło, wszystko rozcieramy w rękach do momentu powstania kruszonki. Do całości dodajemy przygotowane wcześniej jabłka, ubite z mlekiem jajka oraz cukier (1 łyżkę cukru należy zostawić do posypania foremki). Tak powstałą masę dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej oraz wysypanej bułką tortownicy, którą posypujemy również odłożonym cukrem. Szarlotkę należy piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190° C, przez około 45 minut.
Po ostudzeniu, szarlotkę ozdabiamy dużą ilością cukru pudru prosto z młynka oraz płatkami migdałów.
Najcenniejsza skórka
Jabłka powinny znaleźć się w codziennym menu mieszkańców dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz nałogowych palaczy. Zawierają bowiem pektyny, które są odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z substancji trujących. Związki te podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Ponadto pektyny regulują florę bakteryjną jelit oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Dzięki temu zapobiegają miażdżycy i związanymi z nią dolegliwościami, a pośrednio chronią przed zawałem serca. Jak najwięcej jabłek powinniśmy spożywać jesienią i zimą, ponieważ pektyny odtruwają organizm, pozwalając zapobiegać przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Najwięcej pektyn znajduje się w skórce i gnieździe nasiennym.
Do wyboru, do koloru…
W sklepach, na bazarach mamy dostęp do wielu odmian jabłek. Różnią się one między sobą kolorem, smakiem i pochodzeniem. Niektóre smakują lepiej na ciepło inne sprawdzają się bardziej jako surowa przekąska. Przy wyborze jabłka do danego zastosowania kulinarnego znaczenie ma jego soczystość, smak i konsystencja miąższu. Możemy je podzielić na:
• deserowe – np. Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan, Gala; słodkie lub słodko-winne, które najlepiej spożywać w postaci surowej,
• stołowe – np. Cortland, Idared; aromatyczne, słodko-kwaśne; są uniwersalne, nadają się zarówno do jedzenia na surowo, można także je piec i gotować,
• do obróbki termicznej – np. Antonówka, Reneta; kwaskowate, szybko się rozgotowują, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się do dżemów, musów, sosów i do ciast.
Do szarlotki i nie tylko…
Najpopularniejszym deserem, do którego wykorzystuje się jabłka jest szarlotka. Pomysł na ciasta ze startymi świeżymi owocami pochodzi z Francji. Austriacy mają swoje Apfelstrudel - czyli kawałki jabłek przyprawione cynamonem i rodzynkami, zawinięte w cieniutkie płatki ciasta, Amerykanie Apple Pie, a my ciasto kruche z jabłkami. Do wykonania szarlotki (w dowolnej wersji) niezbędny jest cukier. Drobny biały w kartonie z zakrętką Cukier Królewski ze względu na swoją granulację jest idealnym dodatkiem do wszelkich wypieków. Natomiast dzięki dozownikowi i miarce, która znajduje się z boku kartonu, potrzebną ilość cukru możemy odsypać wprost z opakowania. Tym samym, nie musimy używać już szklanki, wagi kuchennej, ani innych sprzętów, którymi do tej pory posługiwaliśmy się w tym celu. Innowacyjne opakowanie chroni cukier przed zawilgoceniem, ułatwia jego przechowywanie i eliminuje problem rozsypanych kryształków cukru na blacie, czy w szafkach kuchennych.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma szarlotkaIle kalorii ma Szarlotka na kruchym cieście
Ile kalorii ma kaczka faszerowana
Wersja do druku
Szukaj
Co to są fascynatory i do jakich stylizacji pasują?
Fascynatory to ciekawe nakrycia głowy zakładane na specjalne okazje, które swoją sławę zyskały przede wszystkim w Wielkiej Brytanii. To modny dodat
Serum do twarzy – jak wybrać odpowiednie dla swojego typu cery?
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia pielęgnacja skóry sprawia, że staje się ona zdrowa i promienna. Dobrze dobrane kosmetyki, dostosowane do typu ce
Księgowość online jak skutecznie prowadzić finanse bez biura rachunkowego?
Prowadzenie własnej działalności gospodarczej to ogromne wyzwanie, zwłaszcza dla kobiet, które często łączą życie zawodowe z obowiązkami rodzin
Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?
Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobi
4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie
Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwes