Jabłka należą do owoców, po które sięgamy najczęściej. I choć dostępne są w sklepach niemalże przez cały rok, to zdecydowanie jesienią mamy ich największy wybór. Istnieje wiele odmian, każde o innych walorach smakowych, ale wszystkie zawierają podobne witaminy, składniki odżywcze i pektynę, która jest głównym atutem owocu.

Jabłko przede wszystkim traktujemy jako przekąskę i jemy na surowo, natomiast istnieją potrawy
i desery, do których owoce te są niezbędne - chociażby pieczona kaczka czy szarlotka.

Szarlotka - migdałówka
Składniki:
1 ¾ szklanki cukru biaÅ‚ego drobnego w kartonie z zakrÄ™tkÄ… Cukier Królewski
4 jabłka
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szklanki mÄ…ki pszennej
2 jaja
2 łyżki mleka
8 dag masła
¾ Å‚yżeczki soli
Zrumienione płatki migdałów
cukier puder w młynku Cukier Królewski do posypania

Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda, a następnie kroimy w grubą kostkę. Proszek do pieczenia oraz oba rodzaje mąki, a także sól przesiewamy przez sitko. Do przesianych składników dodajemy pokrojone w kostkę masło, wszystko rozcieramy w rękach do momentu powstania kruszonki. Do całości dodajemy przygotowane wcześniej jabłka, ubite z mlekiem jajka oraz cukier (1 łyżkę cukru należy zostawić do posypania foremki). Tak powstałą masę dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej oraz wysypanej bułką tortownicy, którą posypujemy również odłożonym cukrem. Szarlotkę należy piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190° C, przez około 45 minut.
Po ostudzeniu, szarlotkę ozdabiamy dużą ilością cukru pudru prosto z młynka oraz płatkami migdałów.

Najcenniejsza skórka
JabÅ‚ka powinny znaleźć siÄ™ w codziennym menu mieszkaÅ„ców dużych miast, oÅ›rodków przemysÅ‚owych oraz naÅ‚ogowych palaczy. ZawierajÄ… bowiem pektyny, które sÄ… odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z substancji trujÄ…cych. ZwiÄ…zki te podczas trawienia wiążą  niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które sÄ… wydalane z organizmu. Ponadto pektyny regulujÄ… florÄ™ bakteryjnÄ… jelit oraz zmniejszajÄ… wchÅ‚anianie cholesterolu. DziÄ™ki temu zapobiegajÄ… miażdżycy i zwiÄ…zanymi z niÄ… dolegliwoÅ›ciami, a poÅ›rednio chroniÄ… przed zawaÅ‚em serca. Jak najwiÄ™cej jabÅ‚ek powinniÅ›my spożywać  jesieniÄ… i zimÄ…, ponieważ pektyny odtruwajÄ… organizm, pozwalajÄ…c zapobiegać przeziÄ™bieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. NajwiÄ™cej pektyn znajduje siÄ™ w skórce i gnieździe nasiennym.

Do wyboru, do koloru…
W sklepach, na bazarach mamy dostęp do wielu odmian jabłek. Różnią się one między sobą kolorem, smakiem i pochodzeniem. Niektóre smakują lepiej na ciepło inne sprawdzają się bardziej jako surowa przekąska. Przy wyborze jabłka do danego zastosowania kulinarnego znaczenie ma jego soczystość, smak i konsystencja miąższu. Możemy je podzielić na:
•    deserowe – np. Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan, Gala; sÅ‚odkie lub sÅ‚odko-winne, które najlepiej spożywać w postaci surowej,
•    stoÅ‚owe – np. Cortland, Idared;  aromatyczne, sÅ‚odko-kwaÅ›ne; sÄ… uniwersalne, nadajÄ… siÄ™ zarówno do jedzenia na surowo, można także je piec i gotować,
•    do obróbki termicznej – np. Antonówka, Reneta; kwaskowate, szybko siÄ™ rozgotowujÄ…, dlatego bardzo dobrze sprawdzajÄ… siÄ™ do dżemów, musów, sosów i do ciast.

Do szarlotki i nie tylko…
Najpopularniejszym deserem, do którego wykorzystuje siÄ™ jabÅ‚ka jest szarlotka. PomysÅ‚ na ciasta ze startymi Å›wieżymi owocami pochodzi z Francji. Austriacy majÄ… swoje Apfelstrudel -  czyli kawaÅ‚ki jabÅ‚ek przyprawione cynamonem i rodzynkami, zawiniÄ™te w cieniutkie pÅ‚atki ciasta,  Amerykanie Apple Pie, a my ciasto kruche z jabÅ‚kami. Do wykonania szarlotki (w dowolnej wersji) niezbÄ™dny jest cukier. Drobny biaÅ‚y w kartonie z zakrÄ™tkÄ… Cukier Królewski ze wzglÄ™du na swojÄ… granulacjÄ™ jest idealnym dodatkiem do wszelkich wypieków. Natomiast dziÄ™ki dozownikowi i miarce, która znajduje siÄ™ z boku kartonu, potrzebnÄ… ilość cukru możemy odsypać wprost z opakowania. Tym samym, nie musimy używać już szklanki, wagi kuchennej, ani innych sprzÄ™tów, którymi do tej pory posÅ‚ugiwaliÅ›my siÄ™ w tym celu. Innowacyjne opakowanie chroni cukier przed zawilgoceniem, uÅ‚atwia jego przechowywanie i eliminuje problem rozsypanych krysztaÅ‚ków cukru na blacie, czy w szafkach kuchennych.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma szarlotka
Ile kalorii ma Szarlotka na kruchym cieście
Ile kalorii ma kaczka faszerowana

Wersja do druku