Roladki z soli i pora w sosie szafranowo-żurawinowym
Spis treści
Autor
Każdy z nas potrafi skojarzyć reklamy past do zębów z fluorem. Niewielu jednak wie, że naturalnym źródłem tego pierwiastka są ryby i owoce morza. Fluor wzmacnia szkliwo i zapobiega występowaniu próchnicy, a także hamuje rozwój bakterii w osadzie zębowym.
Roladki z soli i pora w sosie szafranowo-żurawinowym
Składniki na 4 porcje:
4 filety soli bez skóry, każdy ok. 250 g
1 por
Sól, pieprz
1 słoik (400 ml) bulionu rybnego
Szczypta szafranu
200 ml śmietany do gotowania
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
Drewniany szpikulec
Przygotowanie:
1. Filety przekroić na pół. Por umyć, przekroić w poprzek, pokroić w plastry i dokładnie opłukać. Blanszować w słonej wodzie przez minutę, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć.
2. Filety doprawić solą i pieprzem. Umieścić paski pora na filecie i zawinąć go. Użyć drewnianego szpikulca do usztywnienia. Filety gotować w bulionie rybnym przez ok. 6 minut. Wyjąć filety z bulionu.
3. Do bulionu dodać szafran i gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę i cranberries. Dodać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Polać filety sosem.
Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 388 kcal / 1625 kJ
Białko: 54,7 g
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 15 g
Wersja do druku
Roladki z soli i pora w sosie szafranowo-żurawinowym
Składniki na 4 porcje:
4 filety soli bez skóry, każdy ok. 250 g
1 por
Sól, pieprz
1 słoik (400 ml) bulionu rybnego
Szczypta szafranu
200 ml śmietany do gotowania
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
Drewniany szpikulec
Przygotowanie:
1. Filety przekroić na pół. Por umyć, przekroić w poprzek, pokroić w plastry i dokładnie opłukać. Blanszować w słonej wodzie przez minutę, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć.
2. Filety doprawić solą i pieprzem. Umieścić paski pora na filecie i zawinąć go. Użyć drewnianego szpikulca do usztywnienia. Filety gotować w bulionie rybnym przez ok. 6 minut. Wyjąć filety z bulionu.
3. Do bulionu dodać szafran i gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę i cranberries. Dodać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Polać filety sosem.
Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 388 kcal / 1625 kJ
Białko: 54,7 g
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 15 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji