Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą

Kolorowe przekąski
Hiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny, dlatego wspaniale smakują solo oraz w towarzystwie innych składników. Warto to wykorzystać oraz przyrządzić smaczne przekąski, jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy odkręcić słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek i zaserwować je w pomysłowy sposób. Propozycją może być ułożenie różnych rodzajów oliwek, w różnych kolorach w oryginalne kształty. Innym rozwiązaniem jest podanie nadziewanych hiszpańskich oliwek, np.: cytryną, anchois, migdałami czy papryką. Faszerowane oliwki same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Dodatkowo można je przyozdobić sezonowymi warzywami - sałatą, pomidorkami, ogórkiem. W ten sposób we własnym domu, w kilka minut możemy stworzyć przekąski serwowane w hiszpańskich barach i restauracjach.
Wyjątkowe połączenia
Osobom, które chcą przygotować wyjątkowe, aczkolwiek szybkie i proste danie, polecamy oliwkowe marynaty. Dodając do hiszpańskich oliwek warzywa, owoce, zioła czy przyprawy możemy stworzyć ciekawe połączenia smaków. Nie musimy się tu ograniczać, ponieważ oliwki idealnie komponują się zarówno z pikantnymi, jak i kwaśnymi składnikami. Niektórzy podają oliwki również w wersji słodkiej, np.: z białą czekoladą lub miodem. Pomysłów na marynaty do oliwek jest bardzo wiele. Możemy je więc stosować przy różnych okazjach – spotkaniu z przyjaciółkami, rodzinnym obiedzie, czy romantycznej kolacji we dwoje.
Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne marynaty z hiszpańskich oliwek
Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
75 g białej czekolady
tymianek
czerwony pieprz
Opis:
Czarne hiszpańskie oliwki wsyp do miseczki. Dodaj białą czekoladę pokruszona w średnie kawałki, posyp tymiankiem i różowym pieprzem. Starannie wymieszaj.
Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami
Składniki:
75 g zielonych hiszpańskich oliwek
75 g czarnych hiszpańskich oliwek
5 zielonych pędów młodego czosnku
(można zastąpić pędami świeżego szczypioru oraz drobno pokrojonym ząbkiem czosnku)
15-20 winogron (jasnych i ciemnych)
100 g białego sera, który można kroić
Garść migdałów
Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Przygotuj potrzebne składniki: zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy, pokrój na 3 centymetrowe kawałki młode pędy czosnku, pokrój w kostkę biały ser. Połącz te składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek. Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma oliwa z oliwekIle kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma ogóek świeży
Ile kalorii ma wino białe słodkie
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie