Zapiekane brokuły w sosie beszamelowym i serze
Spis treści
Autor Paweł Miłosz
40 dag brokuł
30 dag startego żółtego sera
jajka (ilość uzależniona on ilości porcji)
przyprawy
Sos beszamelowy:
30g mąki
30g masła
0,25 ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Brokuły gotujemy do momentu aż będą lekko twarde. Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Mogą to być małe kamienne miseczki, w których od razu podamy brokuły. Po ostygnięciu brokuły rwiemy ją w małe różyczki i mieszamy z częścią sera. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, bazylii lub otartego majeranku. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
Na patelni rozpuszczamy masło dodając mąkę podsmażamy delikatnie (mąka nie powinna się zarumienić). W grubym garnku podgrzewamy mleko. Gorące mleko dodajemy do wcześniej przygotowanej zasmażki, cały czas ubijając trzepaczką składnik tak by się nie zrobiły kluski. Dodajemy sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową. Następnie przecieramy wszystko przez gęste sito.
Tak przygotowanym sosem zalewamy brokuły. Pojemniki z brokułami wstawiamy do piekarnika aż sos zacznie lekko się gotować. Następnie do każdego pojemnika wbijamy jajko i wszystko posypujemy startym serem tak by stworzył dość grubą warstwę. Ponownie wstawiamy wszystko do piekarnika na 10 minut tak aby jajko się ścięło. Gotowe!
Brokuły można zastąpić kalafiorem, szparagami lub grubo pokrojonymi pieczarkami.
Smacznego
Ile kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
Wersja do druku
30 dag startego żółtego sera
jajka (ilość uzależniona on ilości porcji)
przyprawy
Sos beszamelowy:
30g mąki
30g masła
0,25 ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Brokuły gotujemy do momentu aż będą lekko twarde. Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Mogą to być małe kamienne miseczki, w których od razu podamy brokuły. Po ostygnięciu brokuły rwiemy ją w małe różyczki i mieszamy z częścią sera. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, bazylii lub otartego majeranku. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
Na patelni rozpuszczamy masło dodając mąkę podsmażamy delikatnie (mąka nie powinna się zarumienić). W grubym garnku podgrzewamy mleko. Gorące mleko dodajemy do wcześniej przygotowanej zasmażki, cały czas ubijając trzepaczką składnik tak by się nie zrobiły kluski. Dodajemy sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową. Następnie przecieramy wszystko przez gęste sito.
Tak przygotowanym sosem zalewamy brokuły. Pojemniki z brokułami wstawiamy do piekarnika aż sos zacznie lekko się gotować. Następnie do każdego pojemnika wbijamy jajko i wszystko posypujemy startym serem tak by stworzył dość grubą warstwę. Ponownie wstawiamy wszystko do piekarnika na 10 minut tak aby jajko się ścięło. Gotowe!
Brokuły można zastąpić kalafiorem, szparagami lub grubo pokrojonymi pieczarkami.
Smacznego
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Kluski leniwe wartości odżywczeIle kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
Wersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji