Warzywa i owoce – na zdrowie

Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców to zdecydowanie najprostsza
i najsmaczniejsza metoda sprzyjająca trosce o nasze zdrowie. Nie wymaga ona również szczególnego wysiłku – wystarczy codzienne posiłki wzbogacić o produkty, pełniące rolę naturalnych suplementów. A efekty? Zahamowanie rozwoju chorób, ulga dla opuchniętych nóg, spowolnienie procesów starzenia czy zapobieganie miażdżycy.
– Warzywa i owoce są nie tylko źródłem cennych witamin oraz składników mineralnych – mówi Alicja Kalińska, ekspert kampanii „Pora na pomidora, czyli jak to nie kochać polskich warzyw i owoców”, Dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint. – Są również nieocenionym elementem profilaktyki zdrowotnej: pomagają między innymi neutralizować wolne rodniki, niwelować zatrzymywanie wody w organizmie oraz działają antybakteryjnie – dodaje.
Skutecznie zapobiegać rozwojowi chorób
Powstawanie wolnych rodników w organizmie jest naturalną konsekwencją procesów metabolicznych. Jednak ich nadmierne nagromadzenie sprzyja rozwojowi wielu chorób oraz przyspiesza proces starzenia się. Spożywając warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi przeciwutleniaczy, które minimalizują negatywne skutki działania wolnych rodników. Aby zatem skutecznie zapobiegać rozwojowi chorób, a przy okazji uniknąć przedwczesnych zmarszczek, warto sięgać po produkty bogate w witaminę C (kalafior, kalarepa, kapusta, papryka, pomidory, porzeczki, agrest) i witaminę E (sałata, natka pietruszki, kukurydza) oraz beta karoten (marchew, fasolka szparagowa, morele, brzoskwinie).
Niwelować opuchliznę
Jedną z przyczyn zatrzymywania wody w organizmie jest niedostateczne spożycie wody. Wówczas organizm odkłada wodę w komórkach, by zabezpieczyć się przed odwodnieniem, co skutkuje opuchnięciami (np. kostek). Aby tego uniknąć niezbędne jest picie płynów oraz włączenie do diety warzyw i owoców, składających się w 80-90% z wody. Zawierają one również potas, który polepsza krążenie krwi i limfy. Szczególnie działanie wykazują tu ziemniaki, ogórek, koperek i pietruszka (zarówno korzeń, jak i natka).
Zwalczać bakterie i toksyny
W profilaktyce zdrowotnej istotne jest zapobieganie rozprzestrzeniania się bakterii chorobotwórczych w organizmie. Wyjątkowo pomocna jest tu betanina – barwnik buraków. Substancja ta może przenikać do wnętrza bakterii, hamując ich rozwój i wprowadzając je w stan „zastoju”. Z kolei pektyny, zawarte w jabłkach, marchwi i owocach jagodowych, neutralizują substancje toksyczne i wiążą metale ciężkie (kobalt i ołów). Ta rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika reguluje również perystaltykę jelit i zapobiega miażdżycy.
– Walory zdrowotne owoców i warzyw są nieocenione. Pomagają walczyć z chorobami, polepszają samopoczucie – mówi Agnieszka Falba, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjator ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. – Warto też podkreślić pozostałe atuty tych produktów, przede wszystkim smak czy niską zawartość kalorii (11-145 kcal/100g) – dodaje.
Więcej informacji: www.poranapomidora.com oraz www.facebook.com/poranapomidora
*Źródło: Alicja Kalińska, ekspert kampanii „Pora na pomidora, czyli jak to nie kochać polskich warzyw i owoców”, Dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii kapusta z kiełbasąIle kalorii mają ogórki kiszone
Ile kalorii ma kalafior z bułką tartą
Ile kalorii ma fasolka po bretońsku
Ile kalorii ma kiszona kapusta
Ile kalorii ma sałata maslowa
Agrest wartości odżywcze
Kalafior gotowany z bułką tartą kcal
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu