Quesadillas z pieczoną piersią Kurczaka Zagrodowego i serem cheddar

W meksykańskiej kuchni stosuje się około 100 rodzajów papryk różniących się od siebie smakiem, wyglądem, kolorem i oczywiście stopniem ostrości. Najbardziej znane to jalapeño, habanero oraz tabasco.
Słynne na cały świat potrawy kuchni meksykańskiej to m.in. Quesadilla − 2 (lub 1 złożony na pół) placki kukurydziane bądź pszenne z serem, papryką oraz innymi ulubionymi dodatkami; Burrito – pszenna tortilla zwinięta z farszem mięsnym z ryżem i fasolą, najczęściej podawana z quacamole i kwaśną śmietaną; Enchilada – tortilla najczęściej kukurydziana, zwinięta z farszem w rulon, zapieczona np. z serem i podana z sosem chili, a także pikantne Chili con carne – danie kuchni tex-mex (powstałej z połączenia kuchni teksańskiej oraz meksykańskiej) z mięsa duszonego z pomidorami, kukurydzą, fasolą oraz papryką, podawane z łyżką kwaśnej śmietany oraz tortillą bądź ryżem. Z kolei Fajita to pszenna lub kukurydziana tortilla z kawałkami grillowanego mięsa (kurczaka, ryby lub wołowego) i warzywami. Najczęściej tortilla i pozostałe składniki podawane są oddzielnie, tak abyśmy sami mogli je sobie komponować i zawijać, oraz serwowane z salsą pomidorową, serową lub guacamole. Popularne danie to również Tacos, czyli kukurydziana tortilla, podawana z mięsem, kukurydzą, czerwoną fasolą, pomidorami i łyżką kwaśniej śmietany.
Potrawy kuchni meksykańskiej charakteryzuje ostry i wyrazisty smak, osiągany dzięki dodawanym podczas gotowania wielu przyprawom o intensywnym aromacie. Najbardziej popularny sos, czyli „salsa meksykańska”, powinien składać się z trzech podstawowych składników w barwach flagi Meksyku: zielonej papryki chili, białej cebuli oraz czerwonych pomidorów. Oczywiście, można ją też doprawić czosnkiem i świeżą kolendrą. Inny popularny dodatek do potraw to „guacamole” – sos o konsystencji pasty do smarowania, z rozgniecionego dojrzałego avocado, wymieszanego z sokiem z limonki, kolendrą, chili, solą i czosnkiem. Do sosu często dodawane są także pomidory oraz cebula. Najsłynniejsza meksykańska przekąska to nachos, czyli pokrojona na małe kawałki tortilla, zapieczona z serem i papryką jalapeño. Najczęściej podaje się do niej dodatkowo salsę pomidorową, guacamole lub czerwoną fasolę.
Konrad Birek poleca na ciepły letni lunch lub kolację przepis na Quesadillas z pieczoną piersią Kurczaka Zagrodowego i serem cheddar. Przygotowanie dania zajmie 40 minut. Jedna porcja zawiera ok. 570 kcal.
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
Marynata:
1 łyżka oleju
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty sambal oelek
Sól, ½ łyżeczki roztartych w moździerzu nasion kolendry do smaku
8 pszennych placków „tortillas”
4 łyżki guacamole z avocado
½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
½ zielonej papryki pokrojonej w paski
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
100 g tartego sera cheddar
1 mały pęczek posiekanej kolendry
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą, upiec w piekarniku bądź na grillu, a następnie wystudzić i pokroić w plastry. Na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, równomiernie ułożyć na nim plastry upieczonej wcześniej piersi Kurczaka Zagrodowego, posypać pokrojoną papryką, czerwoną cebulą oraz tartym serem wymieszanym z kolendrą. Przykryć drugim plackiem i smażyć, w trakcie lekko dociskając, przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe danie pokroić na kawałki i podawać z ulubionymi sosami np. salsą pomidorową i salsą serową. Smacznego!
Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają placki ziemiaczaneIle kalorii ma Soczysta pierś z kurczaka gotowana
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu