Szarlotka a'la Female
Spis treści
Autor
Na prośbę naszych facebookowych fanek postanowiliśmy zdradzić sekretny przepis na szarlotkę, której zdjęcie zamieściliśmy wczoraj na femalowym profilu FB. No to proszę testować i wrzucać swoje zdjęcia :)

Szarlotka a'la Female
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 6 żółtek
- kostka margaryny
- 4 duże łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowy farsz:
- 5 dużych kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki dżemu ( u nas jagodowy)
Piana:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki wymieszać, ugnieść ciasto. 3/4 przygotowanego ciasta wyłożyć w foremce (tortownicy), nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, odlać sok, dodać cynamon i cukier wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Podpieczone ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę jabłkową, potem pianę z jajek i na koniec starte na grubych oczkach (lub pokruszone) zamrożone ciasto. Ciasto piec przez około 45min. w 180st. C.
Smacznego!
Ile kalorii ma Szarlotka na kruchym cieście
Ile kalorii ma tort kawowy
wyposa?enie kuchni
Wersja do druku

Szarlotka a'la Female
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 6 żółtek
- kostka margaryny
- 4 duże łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowy farsz:
- 5 dużych kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki dżemu ( u nas jagodowy)
Piana:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki wymieszać, ugnieść ciasto. 3/4 przygotowanego ciasta wyłożyć w foremce (tortownicy), nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, odlać sok, dodać cynamon i cukier wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Podpieczone ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę jabłkową, potem pianę z jajek i na koniec starte na grubych oczkach (lub pokruszone) zamrożone ciasto. Ciasto piec przez około 45min. w 180st. C.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma szarlotkaIle kalorii ma Szarlotka na kruchym cieście
Ile kalorii ma tort kawowy
wyposa?enie kuchni
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu