Zielone strąki bobu pojawiające się na straganach to znak, że po pierwsze – już lato, a po drugie – czas wprowadzić te pyszne ziarna do naszego menu! Przed wiekami uważany w Europie za strawę ubogich, dziś bób staje się składnikiem nie tylko prostych sałatek, ale także tworzy wyrafinowane połączenia kulinarne. Oto słów kilka na temat tego pysznego warzywa.


Przygotowanie bobu do zjedzenia lub do dalszego wykorzystania to naprawdę prosta sprawa. „Świeży bób należy wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli w stosunku ½ łyżki na litr wody i gotować około 5-6 minut. Po tym czasie należy przelać go zimną wodą, najlepiej z lodem. Ugotowany bób należy koniecznie obrać ze skóry, a ziarna wypłukać w wodzie, pozbywając się błonek”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Już wtedy można zajadać się ziarnami bobu. Naprawdę wciągające zajęcie – trudno poprzestać, zanim nie zobaczy się dna miski! A będzie jeszcze smaczniej, jeśli „zielone ziarna bobu przed podaniem poddusi się chwilkę w rozpuszczonym maśle lub margarynie z dodatkiem cukru, soli, ziół, czosnku”, radzi szef kuchni Knorr.


Dorzuć do sałatki!
Jako że ziarna bobu charakteryzują się neutralnym, delikatnie słodkawym smakiem, można je dowolnie łączyć z innymi składnikami w sałatkach. Znakomicie smakują zarówno w kompozycjach z kurczakiem, jak i w sałatkach makaronowych. Oczywiście bób tworzy udane połączenia smakowe z wszelkimi warzywami: ziemniakami, marchewką, sałatą, pomidorami, także sezonowymi: szparagami i fasolką szparagową.

Sałatka z bobu - składniki:
bób - 500 gramów
musztarda - 1 łyżka
pomidory - 100 gramów
sok z połowy cytryny
cebula - 1 sztuka
koperek - 1 łyżka
Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
cukier - 1 łyżeczka
jajka - 2 sztuki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
żółtko surowe - 1 sztuka
olej - 3 łyżki

sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo.
Bób opłucz, zalej osolonym wrzątkiem, ugotuj i wyłuskaj.
W kostkę pokrój pomidory, jajka i cebulę.
W między czasie surowe żółtko wraz z cukrem, papryką, musztardą i sosem sałatkowym Knorr rozetrzyj z sokiem z cytryny i olejem.
Tak przygotowanym sosem zalej bób wcześniej wymieszany z pomidorami, jajkami, cebulą oraz koperkiem.

Przy rodzinnym stole
Jeśli jednak powstrzymamy się przed zjedzeniem bobu od razu po ugotowaniu, mamy przed sobą naprawdę dużo możliwości przygotowania z nim pysznych potraw. Warto zacząć od rodzinnego obiadu i pierwszego dania – bób można dodać do zupy warzywnej albo przyrządzić krem, w którym odegra główną rolę. Dobry pomysł to aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą:

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - składniki:
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
sól
mrożony bób - 400 gramów
pieprz
sałata - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
fasolka szparagowa - 5 łyżek
masło - 40 gramów
śmietanka - 20 mililitrów

sposób przygotowania:
Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1,5 l wrzącej wody.
Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.
Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez ok. 3 minuty.* Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez ok. 20 minut.
Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie).
Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu. * Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Bób może także znacząco odmienić tradycyjne drugie danie. Zamiast ziemniaków warto bowiem podać puree z bobu! „Ugotowany już bób należy jeszcze dusić, aż zacznie się rozpadać. Wtedy, podobnie jak w przypadku ziemniaków, należy go dość mocno rozdrobnić, a nawet przecisnąć przez sito. Na koniec można go doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu, masła lub margaryny czy łyżką śmietany”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.


Na przekąskę i na słodko
Bób to również ciekawa alternatywa dla chipsów czy solonych orzeszków. Wystarczy piec go około 10 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku. Ziarna można jeść ciepłe lub wystudzone. Do schrupania!
Szef kuchni Knorr proponuje jeszcze jedno zastosowanie bobu – nieco ekstrawaganckie, ale koniecznie warte spróbowania. Mianowicie… lody z bobu! To idealne słodkie zestawienie!
Podpowiedzi na wykorzystanie bobu w domowej kuchni znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na profilu „Co dziś na obiad” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.







Podobne artykuły: