Dzięki dużej dostępności świeżych warzyw mamy ogromne możliwości na tworzenie rożnych kompozycji sałatkowych, idealnych na upalne dni. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt bardzo smaczny.

Sałatka Cezara
Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 1 łyżka octu balsamicznego
- starty parmezan
-  grzanki
- Sałatka Cezara KOTÁNYI
Wykonanie:
Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i polać octem balsamicznym.  Następnie „Sałatkę Cezara” KOTÁNYI wymieszać z 300 ml jogurtu, odstawić na 4-5 min po czym wymieszać dokładnie sałatę z sosem. Z wierzchu posypać grzankami i startym parmezanem.

Sałatka Włoska
Składniki:
- 200gram pomidorów koktajlowych
- 1 główka sałaty
- mozzarella w kulkach
- 100 gram rukoli
- grzanki
- Sałatka Włoska KOTÁNYI
Wykonanie:
Liście sałaty drzemy na małe kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, natomiast mozzarelle na 4 części, dodajemy rukolę.  „Sałatkę Włoską” KOTÁNYI  mieszamy z 7 łyżkami wody, 2 łyżkami octu winnego oraz 5 łyżkami oleju. Całość dobrze mieszamy i posypujemy grzankami.



Sałatka z serem, szynką i sosem tysiąca wysp
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 zielony ogórek
- 4 łyżki kukurydzy słodkiej
- garść ziaren słonecznika
- drobno pokrojona polędwica sopocka
- 200 g sera żółtego wędzonego
- 1 pokrojona  bagietka
- „Sałatka Tysiąca Wysp” KOTÁNYI
Wykonanie:
Salatę rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ogórki, paprykę i polędwicę. Wysypujemy słodką kukurydzę i w zależności od uznania posypujemy startym serem lub dorzucamy pokrojony ser w kostkę. "Sałatkę Tysiąca Wysp" Kotanyimieszamy z 300 ml kefiru i odstawiamy na 4-5 minut. Całosć mieszamy i posypujemy słonecznikiem.




Podobne artykuły: