Najchętniej jedzone po prostu z cukrem lub śmietaną. Truskawki! Ale to dopiero początek smacznej historii delektowania się tymi pysznymi owocami! Odkryj na nowo smak truskawek i przekonaj się, że w nietypowych połączeniach kulinarnych mogą smakować zupełnie inaczej – lepiej!

Tradycyjnie na słodko
Już po drodze ze straganu nie możemy doczekać się, aż będziemy się nimi zajadać. Dlatego najczęściej tuż po umyciu truskawki lądują w naszych buziach, najwyżej posypane cukrem lub zatopione w śmietanie. Ale warto być cierpliwym i przyrządzić z ich pomocą wyjątkowe pyszności. Najczęściej tradycyjnie dodajemy je do wszelkiego rodzaju wypieków – uwielbiamy ciasta biszkoptowe z truskawkami, torty i torciki, kruche ciasteczka, babeczki i tarty. Na słodko przyrządzamy też letnie obiady z truskawkami w roli głównej– pierogi, knedle, naleśniki. Te połączenia kulinarne znamy i lubimy. Ale warto także, gdy sezon na truskawki w pełni, pokusić o nie tak oczywiste i nieco bardziej…

Zakręcone duety z truskawkami!
Te pyszne owoce znakomicie smakują nie tylko na słodko, ale wspaniale  współgrają także ze składnikami o wydawałoby się zupełnie przeciwnym smaku. Kucharze Knorr proponują, by dodawać je nie tylko do słodkich sałatek owocowych, ale także tych podawanych na ostro, z warzywami i serami. I tak okazuje się, że buraki i truskawki łączy nie tylko kolor. Podane wspólnie w sałatce i posypane białym serem twarogowym stworzą niezwykłe smaczne połączenie. Podobnie warto zestawić ze sobą w jednej sałatce truskawki i liście szpinaku, a także różne gatunki sałat, np. rukolę. Do kompozycji z truskawkami dobrze jest również dorzucić niebieski ser pleśniowy.

Oto propozycja na sałatkę z truskawkami:
Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami

składniki:
migdały - 100 gramów
sok z pomarańczy
Sos sałatkowy włoski Knorr
oliwa z oliwek - 0.25 szklanki
liście szpinaku - 350 gramów
ocet balsamiczny - 2 łyżki
truskawki - 400 gramów
musztarda - 1 łyżeczka
koper włoski - 1 sztuka
pieprz czarny
sok z połowy cytryny

Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami - sposób przygotowania:


Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.
Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.
Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.


Podobne artykuły: