Truskawkowa awangarda, czyli nie tylko na słodko

Tradycyjnie na słodko
Już po drodze ze straganu nie możemy doczekać się, aż będziemy się nimi zajadać. Dlatego najczęściej tuż po umyciu truskawki lądują w naszych buziach, najwyżej posypane cukrem lub zatopione w śmietanie. Ale warto być cierpliwym i przyrządzić z ich pomocą wyjątkowe pyszności. Najczęściej tradycyjnie dodajemy je do wszelkiego rodzaju wypieków – uwielbiamy ciasta biszkoptowe z truskawkami, torty i torciki, kruche ciasteczka, babeczki i tarty. Na słodko przyrządzamy też letnie obiady z truskawkami w roli głównej– pierogi, knedle, naleśniki. Te połączenia kulinarne znamy i lubimy. Ale warto także, gdy sezon na truskawki w pełni, pokusić o nie tak oczywiste i nieco bardziej…
Zakręcone duety z truskawkami!
Te pyszne owoce znakomicie smakują nie tylko na słodko, ale wspaniale współgrają także ze składnikami o wydawałoby się zupełnie przeciwnym smaku. Kucharze Knorr proponują, by dodawać je nie tylko do słodkich sałatek owocowych, ale także tych podawanych na ostro, z warzywami i serami. I tak okazuje się, że buraki i truskawki łączy nie tylko kolor. Podane wspólnie w sałatce i posypane białym serem twarogowym stworzą niezwykłe smaczne połączenie. Podobnie warto zestawić ze sobą w jednej sałatce truskawki i liście szpinaku, a także różne gatunki sałat, np. rukolę. Do kompozycji z truskawkami dobrze jest również dorzucić niebieski ser pleśniowy.
Oto propozycja na sałatkę z truskawkami:
Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami
składniki:
migdały - 100 gramów
sok z pomarańczy
Sos sałatkowy włoski Knorr
oliwa z oliwek - 0.25 szklanki
liście szpinaku - 350 gramów
ocet balsamiczny - 2 łyżki
truskawki - 400 gramów
musztarda - 1 łyżeczka
koper włoski - 1 sztuka
pieprz czarny
sok z połowy cytryny
Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami - sposób przygotowania:
Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.
Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.
Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma musztardaBuraki gotowane właściwości
Ile kalorii mają ciastka migdalowe
Babeczka domowa kcal
Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku
Ile kalorii mają kruche ciastka z czekoladą
Ile kalorii mają pierogi ruskie
Wersja do druku
Szukaj
Wakacje na cztery łapy – jak przygotować się na podróż ze swoim zwierzakiem?
Podróżowanie ze zwierzętami to coraz częstszy wybór opiekunów, którzy traktują swoje pupile nie tylko jak towarzyszy, ale wręcz
Buty Grisport City – idealne na city break!
Weekendowe wyjazdy i aktywności to doskonała okazja, by oderwać się od codziennych obowiązków – nawet, gdy nie możemy zaplanować dłuższego
Shallowing ten trend podbija łóżka Polaków
Współczesna seksualność nieustannie ewoluuje, wprowadzając świeże perspektywy na intymność i przyjemność. Jedna z najnowszych praktyk, określana mia
Jak usunąć tatuaż laserem? Najlepszy laser do Twojego salonu kosmetycznego!
Coraz więcej osób poszukuje miejsc, w których szybko usunie niechcianą pamiątkę z młodości – tatuaż. Dla salonów kosmetycznych
Preparat na wszy – nie tylko do leczenia, ale też zapobiegania wszawicy
Wszawica to powszechnie występująca choroba pasożytnicza, której nie trzeba się wstydzić. Szacuje się, że choć raz zetknie się z nią każde dzi