Tuńczyk z puszki to produkt, który na stale zagościł w jadłospisie osób korzystających z usług klubów fitness. Zawarte w mięsie tuńczyka kompletne, szybko przyswajalne białko zapewnia bowiem wzrost, regenerację oraz utrzymanie tkanki mięśniowej.

Tuńczyk z, marynowanymi w ziołach, pomidorami i gotowanym jajkiem

Czas przygotowania: 15 minut
Produkt Rio Mare: Tuńczyk w oliwie z oliwek
Danie: Przekąski
Sezon: Wiosna -Lato
Składniki dla czterech osób:
2 puszki Tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare - 4 dojrzałe pomidory - 1 mały biała cebula – 1 seler -pietruszka- gałązka lub dwie świeżego oregano - 2 jajka - 20 ml oliwy z oliwek – sól
Przygotowanie:
1.Jajka gotuj przez 9 minut. Podczas gdy jajka się gotują, pokrój w kostkę pomidory, cebulę i selera potnij w plastry, a pietruszkę i oregano drobno posiekaj.
2. Umieść pomidory, selera i zioła w misce, polej oliwą, dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut do zamarynowania.
3. Pokrój jajka wzdłuż na ćwiartki, a następnie na pół. Ułóż tuńczyka na półmisku, a wokół poukładaj jajka oraz marynowane pomidory i podawaj.
Smaczna alternatywa: Cebulę możesz zastąpić 2 łyżeczkami kaparów w occie.

Sporty sylwetkowe, czyli trening siłowy oraz fitness zyskały ostatnimi czasy na popularności, zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Stanowią one, przy regularnym wykonywaniu odpowiednich ćwiczeń fizycznych, najszybszą metodę w osiągnięciu wymarzonej budowy ciała. Jednakże bez właściwej diety, nawet najintensywniejszy program treningowy może nie przynieść wymiernych do wysiłku efektów. Jedynie dieta bogata w kompletne, łatwo przyswajalne białko wraz z intensywną pracą na siłowni może zaowocować wymarzonym rezultatem. Białko jest bowiem, zaraz po wodzie najważniejszym składnikiem odżywczym, niezbędnym do budowy i regeneracji tkanek. Organizm ludzki nie potrafi go magazynować dlatego musimy mu dostarczyć wysokojakościowych protein wraz z pożywieniem. Białka można spożywać pod wieloma postaciami, jednakże nie wszystkie są tzw. białkami kompletnymi, czyli zawierającymi w swoim składzie cenne aminokwasy, będące podstawowym budulcem mięśni. Niektórzy rozpoczynający swoją przygodę ze sportami sylwetkowymi, zamiast popracować nad dietą wolą sięgnąć po suplementy.Moich klientów przekonuję natomiast, że odpowiednio dobrane posiłki w zupełności wystarczą.   Źródłem naturalnego, wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka są na przykład ryby, zwłaszcza tuńczyk. Jego udział powinien być szczególnie wysoki w diecie każdego, kto marzy o rozbudowie masy mięśniowej. Normy zapotrzebowania w białko w dyscyplinie szybkościowo – siłowej, czyli np. kulturystyce wahają się od 2, 0 do 2, 2 g na 1 kg masy ciała. 100 g tuńczyka zawiera aż 18, 5 g białka, czyli więcej niż świeże steki wołowe o tej samej wadze. Łatwo jest zatem zrozumieć dlaczego akurat tuńczyk jest najchętniej spożywaną rybą wśród sportowców. Najłatwiej dostępną i najprostszą w zastosowaniu w kuchni formą tuńczyka, co dla osób aktywnych ma ogromne znaczenie, jest tuńczyk puszkowany.  Jednak nie wystarczy po prostu zaopatrzyć się w jakąkolwiek puszkę. Ważne jest, aby produkt wytwarzany był z najlepszych gatunków ryby a proces przetwarzania mięsa zapewnił zachowanie właściwości odżywczych oraz wspaniały smak, który jest dla sportowców równie istotny.  Mój faworyt to Tuńczyk w sosie własnym marki Rio Mare. Jego zawartość charakteryzuje się różową barwą mięsa, pochodzącą jedynie z cenionych gatunków tuńczyka,  jednolitą strukturą, doskonałym smakiem, zwartą konsystencją, łagodnym zapachem oraz co najważniejsze dużą zawartością wysokojakościowego białka. Jest on idealny dla osób przestrzegających diety niskokalorycznej, ponieważ zawiera mniej niż 1 % tłuszczu, a 100 gramów dostarcza jedynie 107 kilokalorii.


Podobne artykuły: