Tygodnie dedykowane szparagom
Spis treści
Autor
Kiedy ostatni śnieg topnieje na szczytach gór w dolinach Południowego Tyrolu/Südtirol rozkwita wiosna, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na szparagi. Szczególnie popularne białe szparagi pojawiają się we wszystkich miastach regionu. Największe zagęszczenie tych warzyw panuje jednak w Terlano/Terlan, gdzie przez cały kwiecień i maj trwają Tygodnie Szparagów.
Wiosna w Południowym Tyrolu co roku rozpoczyna się pod znakiem (i smakiem) szparagów. Już od jej pierwszych dni restauracje serwują dania z wykorzystaniem szparagów. Wiele osób traktuje je jako wykwintny dodatek do wina - doskonale komponują się z Sauvignon Blanc.
W Południowym Tyrolu szparagi uprawiane są już od końca XIX w. w "szparagowym trójkącie", na polach wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce. Uprawiana jest głównie biała odmiana tych szlachetnych warzyw, która dzięki górskiemu, chłodnemu klimatowi i piaszczystej glebie, uzyskuje delikatny zapach i wyjątkowy smak. Ciekawostką jest, że szparagi wyrywa się z ziemi zanim przebiją się przez jej wierzchnią warstwę – w ten sposób unika się zabarwienia na skutek kontaktu z promieniami słonecznymi.
Szparagi są od dawna cenione nie tylko za wspaniały smak, lecz także za właściwości lecznicze. Zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, m.in. kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Poza tym mają korzystny wpływ na sylwetkę - są niskokaloryczne.
Smakosze i miłośnicy szparagów mogą skosztować wykwintnych potraw z tymi wyjątkowymi nowalijkami podczas tegorocznych „tygodni szparagowych”, które odbędą się w Terlano w dniach 01.04.2012 - 31.05.2012.
Przepis na szparagi w sosie Bolzano:
Składniki (dla 4 osób):
2 kg białych szparagów
1 łyżka masła
Ocet
Olej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Posiekana natka pietruszki
Sól
Cukier
4 jajka
Pieprz
Musztarda
Sok z 1 cytryny
Aby przygotować szparagi:
Umyj szparagi i ostrożnie obierz zaczynając od główek w dół. Pozbądź się twardych części łodyg. Szparagi umieść w dużym garnku i zalej je całkowicie wodą. Dodaj masło, trochę soli i szczyptę cukru. Przykryj papierem do pieczenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Sos:
Gotuj jajka przez 8 minut. Ostudź je i obierz. Wyjmij żółtka, dobrze je rozgnieć i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, musztardą, z niewielką ilością octu i sokiem z cytryny. Grubo posiekaj białka jajek i dodaj wraz z resztą przypraw. Szparagi serwuj na gorących talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu.
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Wersja do druku
Wiosna w Południowym Tyrolu co roku rozpoczyna się pod znakiem (i smakiem) szparagów. Już od jej pierwszych dni restauracje serwują dania z wykorzystaniem szparagów. Wiele osób traktuje je jako wykwintny dodatek do wina - doskonale komponują się z Sauvignon Blanc.
W Południowym Tyrolu szparagi uprawiane są już od końca XIX w. w "szparagowym trójkącie", na polach wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce. Uprawiana jest głównie biała odmiana tych szlachetnych warzyw, która dzięki górskiemu, chłodnemu klimatowi i piaszczystej glebie, uzyskuje delikatny zapach i wyjątkowy smak. Ciekawostką jest, że szparagi wyrywa się z ziemi zanim przebiją się przez jej wierzchnią warstwę – w ten sposób unika się zabarwienia na skutek kontaktu z promieniami słonecznymi.
Szparagi są od dawna cenione nie tylko za wspaniały smak, lecz także za właściwości lecznicze. Zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, m.in. kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Poza tym mają korzystny wpływ na sylwetkę - są niskokaloryczne.
Smakosze i miłośnicy szparagów mogą skosztować wykwintnych potraw z tymi wyjątkowymi nowalijkami podczas tegorocznych „tygodni szparagowych”, które odbędą się w Terlano w dniach 01.04.2012 - 31.05.2012.
Przepis na szparagi w sosie Bolzano:
Składniki (dla 4 osób):
2 kg białych szparagów
1 łyżka masła
Ocet
Olej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Posiekana natka pietruszki
Sól
Cukier
4 jajka
Pieprz
Musztarda
Sok z 1 cytryny
Aby przygotować szparagi:
Umyj szparagi i ostrożnie obierz zaczynając od główek w dół. Pozbądź się twardych części łodyg. Szparagi umieść w dużym garnku i zalej je całkowicie wodą. Dodaj masło, trochę soli i szczyptę cukru. Przykryj papierem do pieczenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Sos:
Gotuj jajka przez 8 minut. Ostudź je i obierz. Wyjmij żółtka, dobrze je rozgnieć i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, musztardą, z niewielką ilością octu i sokiem z cytryny. Grubo posiekaj białka jajek i dodaj wraz z resztą przypraw. Szparagi serwuj na gorących talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma musztardaIle kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Wersja do druku
Szukaj
Wakacje w Turcji — last minute dla rodzin z dziećmi
Wakacje last minute w Turcji to doskonały pomysł dla rodzin z dziećmi. Wczasy zakupione na ostatnią chwilę kosztują zazwyczaj znacznie mniej. To pozwala z
Sposób na włosy… po wakacjach
Plażowanie, kąpiele w morzu, długie wędrówki górskie lub zwiedzanie malowniczych miejsc – to tylko niektóre z aktywności, kt&oac
Jak patrzeć na świat pozytywnie
W dzisiejszych czasach, pełnych wyzwań i stresu, pozytywne myślenie może wydawać się trudne. Jednak to właśnie optymizm i pozytywne podejście do życia
Pierwszy dzień na siłowni: jak się przygotować i o czym pamiętać, aby wrócić do formy
Rozpoczęcie przygody z siłownią może być ekscytujące, ale także nieco stresujące, zwłaszcza jeśli jest to Twój pierwszy raz lub powrót p
Jak skutecznie zapobiegać zapaleniu jamy ustnej u dziecka?
Dzieci dość często doświadczają problemu procesów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Obejmują one fragmenty błony śluzowej, ale niekiedy też całą śl